19. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kibedal külviajal talumehe rahakraan kinni

Põllumehed pidid kõige kibedamate kevadtööde ajal nädalateks 200 miljonist kroonist suu puhtaks pühkima, sest rahandusminister Ivari Padari poolt riigikassa väljamaksetele pandud piirang ei lubanud korraga suuremat summat toetusraha välja maksta.

Alles homme, pärast kaks nädalat kestnud rahastamispausi, alustab PRIA taas vahepeal "külmunud" 195,1 miljoni krooni väljamaksmist rohkem kui 5000 põllumajandusettevõttele.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rääkis Äripäevale, et rahandusminister Ivari Padari 1. maist kehtestatud riigikassa väljamaksete piirangu tõttu jäi kõige kibedamal külviajal 195 miljonit krooni otsetoetuste raha lihtsalt toppama.

"Väljamaksetele kehtestatud limiit lubas maikuus välja maksta umbes 27 miljonit krooni. Ja rohkem me enam maksta ei saanud, riigikassa rohkem üle ei kandnud. Selles ulatuses saime toetusi välja maksta. Nüüdseks on kujunenud äärmiselt totter olukord, sest me ei saa väljamakstut tagasi nõuda, samuti ei saa me ülejäänutele mingis muus määras toetusi ka edasi maksta. Praegu on täiesti ebavõrdse kohtlemise ja konkurentsiga tegemist," oli Seeder endise põllumehe Padari otsuse peale nördinud.

Põllumeestel tuleb just praegu teha suuri kulutusi

Rahandusministeeriumil on Seederi sõnul teada ka see, et toetuste väljamaksmine kavandatud mahus ei ohusta kuidagi säästueelarve vastuvõtmist, sest põllumajandusministeerium täidab oma kokkuhoiuplaani teiste kulutuste arvel, mille kohta on nad kirjaliku ettepaneku ka rahandusministeeriumile esitanud.

"See kaks nädalat, mis me siin rahandusministeeriumiga oleme vaielnud ja jauranud, on väga suur ajaline kaotus põllumeestele. Ja see on ses mõttes totter, et need väljamaksed tuleb teha niikuinii. Pealegi on põllumajanduses ajategur määrava tähtsusega. Just praegu tehakse suuri kulutusi seemnetele, kütusele, väetistele, hangetele. Ei ole võimalik, et juuni keskel või jaanipäeval alustame külviga. Siis on tehtud kulutused tulutud, ebaratsionaalsed," rõhutas Seeder.

Padar: Seeder tekitab asjatut paanikat

IRLi ministri arvates on rahandusminister Padar "ametnike vang".

"Olen ju Padariga sel teemal rääkinud. Ta ütleb, et ta mõistab ja annab endast parima. Lõpuks tulevad aga ikkagi vastupidise sisuga vastused. Need on küll Padari allkirjastatud, kuid ametnike koostatud. Mul on isegi üks kiri alles, kus öeldakse, et parimal juhul saame limiidid avada mai lõpus. Räägin ma ministriga, saan ühe vastuse, saan aga ametniku koostatud kirja, on seal hoopis teine jutt," oli Seeder nördinud.

Rahandusminister Ivari Padar selgitas aga, et põllumajandusminister Seeder tekitab asjatut segadust ja paanikat. "Muretsemiseks ei ole põhjust. Kõikide maksete limiite on tõstetud ja toetuste väljamaksmine jätkub varasemas tempos. Mingit fataalset ega kuritegelikku pausi siin ei ole," sõnas rahandusminister.

AS Pakar harib Rae vallas 900 hektarit maad ja peab samas 300pealist veisekarja. Ettevõtte juht Endel Albin ütles, et seni on neile PRIAst üle kandmata 768 889 krooni veise- ja piimakvooditoetust.

"No meile tähendab see umbes ühe kuu käibe jagu piimaraha. Niikuinii on piimatööstused meile märtsikuust piima eest võlgu. See, et meile ei ole praegu ka PRIA toetust välja makstud, tähendab, et me ei suuda ka enda võlgu vähendada," tähendas Albin.

Nimelt oli ASil Pakar eilse seisuga riigi ees 370 723kroonine maksuvõlg.

"Nagu ma ütlesin, tööstused on meile võlgu. Piima kokkuostuhind on praegu umbes krooni võrra odavam liitri omahinnast, mistõttu tekivadki võlad," ei näinud Albin pisivõlas siiski midagi dramaatilist.

Samas ei ole toetusraha toppamine kõigi põllumeeste jaoks probleemiks. Võhmuta PM ASi juhatuse esimees Rein Lall tunnistas Äripäevale, et see, kas ja millal nad PRIA-lt ette nähtud 804 818 toetuskrooni kätte saavad, ei ole nende jaoks eriti määrava tähtsusega.

"Teate, meil ei jää selle tõttu, et toetussummat ei ole tänaseks välja makstud, küll mitte midagi tegemata. Meil ei ole ühtki võlga mitte kellegi ees, kuigi meile ollakse piimaraha peaaegu miljon krooni võlgu. Oleme kevadtöödega igati graafikus. Me ei ole sel kevadel isegi külvilaenu küsinud. Ühesõnaga, majandame end kenasti ära," rääkis Lall.

Ettevõtja: tuleb pikemalt ette näha

Lall rõhutas, et Võhmuta edu valem peitub ettenägelikkuses. "Küsimus on ikka selles, kui pikalt ettevõtja ette mõtleb. Olen seda rääkinud ka teistele piimatootjatele, kes siin praegu võlgades siplevad, aga nemad ei taha seda ikka uskuda ja kuulda võtta. Oleme eesmärgiks seadnud ka raskel ajal firma jätkusuutlikkuse tagamise, seda aga ei ole võimalik ette mõtlemata saavutada," pani Lall kolleegidele südamele.

Toetuste maksmine seisis kaks nädalat

Põllumajandusministeerium taotles aprilli lõpus rahandusministeeriumilt PRIA-le määratud mai väljamaksete limiidi suurendamist 185 miljoni krooni võrra järgmiste kuude limiitide arvel, et tootjad saaksid loomatoetused mais kätte.

Rahandusminister Ivari Padar kergitas limiiti küsitud summa võrra alles eelmise nädala lõpus.PRIA-l oli ute täiendava otsetoetuse, piimakvoodi alusel makstava toetuse ja veise loomühiku alusel makstava täiendava otsetoetuse väljamaksmiseks vaja kokku 222 miljonit krooni.8. mail maksis PRIA 789 taotluse põhjal välja 1,7 miljonit krooni ute täiendavat otsetoetust.12. mail soovis PRIA maksta 1117 taotluse põhjal 25 miljonit krooni piimakvooditoetust, kuid Swedbanki IT-probleemi tõttu jäi 362 tootjat 5,7 miljonist kroonist ilma. Tänaseks on nimetatud summa tootjateni jõudnud.Praeguseni on 286 piimakvoodi- ja 4767 veisetoetuse saajal kätte saamata kokku 195,1 miljonit krooni. Summa peaks jõudma põllumeesteni alates homsest.

Miljardid põllumajanduse hüvanguks

Tänavu esimeses kvartalis maksis PRIA välja 995 miljonit krooni põllumajandus-, maaelu- ja kalandussektori toetusi. Toetussumma jagunes rohkem kui 21 000 taotleja vahel. Mullu maksis PRIA 67 meetme raames toetustena välja kokku 3,32 miljardit krooni. Tänavune toetuste eelarve on 4,65 miljardit krooni.

Allikas: PRIA

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960