19. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Padar: põllumeeste mure lahenes kiiresti

Rahandusminister Ivari Padar sõnul lahenes põllumeestele kevadiste toetuste väljamaksmise küsimus väga kiiresti.

Eelarvekriisis on püütud igati säästa põllumehi, mistõttu tekitavad ajakirjanduses kõlanud väited talumeeste rahakraanide kinnikeeramisest vaid kummastust, märkis ta. Äripäev kirjutas täna, kuidas üle 5000 põllufirma ootab pikisilmi kevadiste toetuste laekumist, mis jäid toppama riigikassa väljamaksetele Padari poolt kehtestatud piirangu tõttu.

Rahandusministeeriumi teatel suhtusid nad suure tähelepanuga põllumeeste probleemidesse ja analüüsisid olukorda. "Kirjutasin 14. mail alla käskkirjale, mis kasvatas oluliselt põllumajandustoetuste limiite, et neid on võimalik välja maksta varasemas tempos. Põllumeeste mure lahenes väga kiiresti," ütles Padar. Riigikassa on alates 15. mai õhtust valmis PRIA-le selleks raha eraldama.

Padari sõnul on oluline teada, et rahandusministeeriumi, põllumajandusministeeriumi ja riigikogu maaelukomisjoni koostöös töötati välja kord, mis lubab sesoonselt suurendada põllumajandustoetuste väljamakseid. "Tean endise põllumajandusministrina väga hästi, et üldjuhul külvatakse kevadel," lisas ta.

Rahandusminister kehtestas 28. aprilli käskkirjaga kõigi ministeeriumite ja nende haldusalade kulutustele ajutised limiidid eesmärgiga, et ka aasta lõpus oleks riigikassas raha toetuste, palkade ja pensionide väljamaksmiseks. "Olukorras, kus riigi kulutused ületavad drastiliselt riigi tulusid, oli see ainuvõimalik ja vastutustundlik samm, mis tagab riigi maksevõime ka edaspidi," selgitas Padar täna. "Piirangud oleksid praeguseks tühistatud, kui valitsusliit oleks suutnud kiiresti kokku leppida 2009. aasta eelarvepositsiooni parandavates täiendavates otsustes. Paraku neid veel ei ole," lisas ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960