29. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimakvoodist jäi 8% täitmata

Eestis toodeti piima määratud kvoodist 92% ehk 607 000 tonni, mis on 5881 tonni rohkem kui eelmisel kvoodiaastal, kuid jäi kvoodile rohkem alla kui aasta tagasi.

Kvoodiaastaga 2007/2008 võrreldes toodeti Eestis piima ligi protsendi võrra rohkem, samas jäi kvoodi täitumus eelmisele aastale alla – toona oli see 93%. „Põhjus on selles, et kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides suurendati 2008/2009 kvooti 2 protsendi võrra,“ selgitas PRIA riiklike toetuste büroo peaspetsialist Urve Seedre. „Eesti jaoks tähendas see luba toota 659 300 tonni piima ning 651 300 tonni kvooti oli ka välja jagatud.“

Riikide suhtes, kus piimatoodang kvooti ületab, rakendatakse trahve. Eestil pole neid maksta tulnud.

Piimatootjad võivad taotleda kahesugust kvooti – üks võimaldab piima müüa kokkuostjatele ja töötlejatele (tarnekvoot), teine seda ise turustada piimana või sellest valmistatud toodetena (otseturustuskvoot). Aastate jooksul on tarnekvoodi osakaal suurenenud, otseturustatava piima kogus kolmandiku võrra kahanenud ja moodustab toodetava piima üldkogusest vaid ühe protsendi.

Urve Seedre nentis, et ka sel kvoodiaastal vähenes kvoodiomanike hulk. „Kuna toodetud piima kogus ei vähene, vaid kasvab, siis ei näita kvoodiomanike arvu vähenemine piimatootmise hääbumist, vaid seda, et piimatootmisega tegelevad üha suuremad ettevõtted. Kasvab ka keskmine piimatoodang ühe lehma kohta, mis oli eelmisel kvoodiaastal Eestis 7424 kilogrammi.“

Kui väikese karja omanik oma loomad suuremale ettevõttele müüb, vahetab koos loomadega omanikku ka nende loomade toodanguga seotud piimakvoot. 2008/2009 kvoodiaasta alguse seisuga oli Eestis kvoodiomanikke kokku 1358, tänavu 31. märtsiks 1232.

1.aprillil alanud uuel kvoodiaastal tõuseb kõigi ELi liikmesriikide piimakvoot taas ühe protsendi võrra – Eestile on eraldatud ligi 657 000 tonni tarnekvooti ja 8908 000 otseturustuskvooti, kokku 665 900 tonni.

Tootjatel on oluline teada, et alates 2009/2010 kvoodiaastast on individuaalse kvoodi täitumuse piiriks 85% endise 70% asemel. See tähendab, et kvoodiaasta jooksul individuaalse kvoodi alla 85%-lise täitmise korral vähendatakse selle põllumajandustootja kvoodikogust, arvates pool kasutamata jäänud kvoodikogusest reservi.

1. juulist hakkab PRIA tootjatelt vastu võtma piimakvoodi suurendamise taotlusi. Kvooti saab juurde taotleda tootja, kes on lõppenud kvoodiaastal täitnud talle kinnitatud kvooti vähemalt 90%.

Piimakvoodi alusel saavad piimatootjad ka toetust. Tänavu maksti seda 0,24 kr kvoodikilogrammi kohta 31. märtsi 2007 seisuga tootjal olnud kvoodi alusel. Sel kuul määras PRIA 1403 taotluse alusel 150,5 miljonit krooni piimakvoodi alusel makstavat toetust.

PRIA on aastate jooksul vahendanud Eesti põllumajanduse, maaelu ja kalanduse toetuseks ligi 15 miljardi krooni ulatuses toetusi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960