12. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hanseatic Capital võttis Väätsa Agro üle

Väätsa Agro aktsiate enampakkumist korraldanud advokaadibüroo MAQS vandeadvokaat Veikko Toomere ütles, et ehkki aktsiate vastu oli huvi suur, tegi pandipidaja Hanseatic Capital parima pakkumise ja sai 94%-lise aktsiapaki omanikuks.

"Õnnestus müüa ja aktsiad on omanikku vahetanud," rääkis Toomere enampakkumise tulemustest. "Huvi oli väga suur. Sain isiklikult kokku kümnekonna ostuhuvilisega, kuid seda arvu ma öelda ei oska, kui paljudega Hanseatic Capital kohtus. Umbes kaks kolmandikku huvilistest olid Eestist, ülejäänud aga seotud välisfirmadega," lausus ta.

Aprillis välja kuulutatud Väätsa Agro aktsiate enampakkumine toimus kahes voorus. Esimeses voorus alghinda ei määratud, kuid ostuhuvilised pidid oma pakkumise esitama kirjalikult. Teine voor toimus suuliselt ja seal oli alghinnaks kõrgeim esimeses voorus pakutud hind. "Tahtsime, et hind võimalikult kõrgeks kerkiks," kommenteeris Toomere.

Kui palju firmasid kirjaliku pakkumise esitas ning millisesse suurusjärku kasvas hind, ei soostunud Toomere ütlema. Advokaadibüroo MAQS kodulehe andmetel oli enampakkumise tagatisraha suuruseks viis miljonit krooni. Parimal pakkujal tulnuks ostuhind tasuda kümne päeva jooksul pärast enampakkumise võitjaks tunnistamist.

"Hanseatic Capital osales pandipidajana ja tema oligi, kes kõige kõrgema hinna pakkus. Hanseatic Capital pole kindlasti selline ettevõte, kes tahaks ise piimatootmisega tegeleda, kuid Väätsa Agros on kompetents olemas ja kindlasti ei tohi see ettevõte pankrotti minna," sõnas Toomere.

Advokaadi sõnul kavatseb Hanseatic Capital Väätsa Agro rasketest aegadest üle aidata. "Ehk piima hind tõuseb, aga millal see on, ei oska öelda. Päris täpselt ei tea, aga kujutan ette, et plaan on võlausaldajaid rahustada. Kõik variandid on võimalikud, nii laenu andmine kui ka omakapitali tõstmine, millele lisandub kulude kontroll, korralik manageerimine ja vajadusel ka tootmise kitsaskohtadesse investeerimine," kirjeldas Toomere viise, kuidas Väätsa Agro taas jalule tõuseb ning arvukad võlad tasub.

Hanseatic Capitali juhilt Kalmer Kikaselt Äripäev täna kommentaari saanud.

Väätsa Agro on liisingumakseid võlgu alates möödunud aasta oktoobrist ja pangalaenu tagasimakseid selle aasta jaanuarist. Maksu- ja tolliametile ettevõte tänase seisuga võlgu pole.

Enampakkumisele läks 2 964 290 aktsiat nimiväärtuses 10 krooni tükk, mis moodustas ligikaudu 97,85% Väätsa Agro aktsiakapitalist. Väärtpaberiregistri andmetel vahetas 11. juunil omanikku 2 848 344 aktsiat ehk 94% aktsiapakist. Varem kuulus sellisel arvul aktsiaid osaühingule Urbanfors.

Äriregister näitab Urbanforsi taga Gild Fund Managementi. Väätsa Agro juhatusse kuuluvad Tiit Tuuleveski, Urmas Juhvelt ja Toomas Hirbaum, nõukokku aga Priit Veering, Teet Mõtte, Joel Aasmäe ja Q Vara mehed Alo Lillepea ning Tanel Peeters.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960