22. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon püüab piimaturgu stabiliseerida

Euroopa Komisjoni täna avaldatud aruandes piimaturu kohta tuuakse välja mitmesugused meetmed, kuidas parandada väga rasket turuolukorda.

Euroopa Komisjoni teatel jätkatakse põllumeeste abistamist sekkumiste, eraladustusabi ja eksporditoetuste kaudu. Komisjon kiidab heaks ka põllumajandustootjate otsetoetuste varase väljamaksmise ja käivitab käesoleva kuu lõpus uued algatused piimatoodete tarbimise edendamiseks.

Muude võimalike lahendustena võib kvoodimäära ületanud tootjatelt saadud makse kasutada piimatootmise vabatahtliku lõpetamise rahastamiseks ning võimaldada ka põllumajandustootjate puhul kasutada ajutist raamistikku riigiabi andmiseks kriisiolukorras. Liikmesriigid võivad samuti ümber jaotada abi, mida nad annavad piimasektorile ühise põllumajanduspoliitika eelmisel aastal toimunud läbivaatamist käsitleva kokkuleppe raames, teatas komisjon.

Lisaks pakub maaelu arengu poliitika mitmesuguseid võimalusi piimatootjate abistamiseks. Komisjon uurib ka edaspidi võimalikku konkurentsivastast tegevust toidu tarneahelas, eelkõige piimasektoris. Euroopa Ülemkogu juuni kohtumisel tehtud järeldustega kooskõlas ei muuda komisjon kvoodisüsteemi suhtes juba tehtud otsuseid.

Põllumajanduse ja maaelu arengu voliniku Mariann Fischer Boeli sõnul tuleb teha kõik endast olenev, et abistada piimatootjaid, kes peavad toime tulema olulise hinnalangusega. "Kasutame ka edaspidi kõiki meie käsutuses olevaid meetmeid turu stabiliseerimiseks. Kuid nagu väljendas kindlalt ka Euroopa Ülemkogu, ei muuda me oma poliitikat ning kvootide kasutamine lõpetatakse ettevaatlikult ja järk-järgult. Selles poliitikas kahtlemine tekitaks vaid ebakindlust ega aitaks kuidagi olukorda parandada," rääkis ta.

Võimalikud meetmed

* Komisjon võttis jaanuari alguses kasutusele või eraladustusabi ning praeguseks on käesoleval aastal ladustatud 105 800 tonni võid. Eraladustusabi kehtivuse aega pikendatakse 2010. aasta veebruari lõpuni.

* Või ja lõssipulbri sekkumisost algas 1. märtsil ja komisjon tegi nüüd ettepaneku pikendada sekkumisperioodi 28. veebruarini 2010, mil algab uus sekkumishooaeg. Samuti soovitas komisjon, et teda volitataks samamoodi toimima ka 2010. aastal, juhul kui turuolukord seda nõuab. Praeguseks on kokku ostetud 81 200 tonni võid ja 203 000 tonni lõssipulbrit.

* Jaanuaris taaskehtestati piimatoodete eksporditoetused. Toetusi on antud ettevaatlikult, et suurendada meie eksportijate konkurentsivõimet, ilma maailmaturuhindade allalöömiseta. Komisjon jätkab toetuste andmist nii kaua, kui see on vajalik.

* Hiljuti täiustati ELi koolipiimakava ja nüüd arutatakse, kuidas seda veelgi parandada.

* Komisjon lubab liikmesriikidel põllumajandustootjatele erandkorras välja maksta 70% otsetoetustest alates 16. oktoobrist 1. detsembri asemel.

* Samuti võivad liikmesriigid anda likviidsusprobleemidega silmitsi seisvatele piimatootjatele vähese tähtsusega riigiabi või laene turutingimustel.

* Võimaliku meetmena võib muuta ajutist raamistikku riigiabi andmiseks kriisiolukorras.

* See tähendaks, et iga põllumajandustootja võiks 2010. aasta lõpuni saada kuni 15 000 eurot (234 700 krooni), millest arvatakse maha vähese tähtsusega riigiabi, mis on asjaomasele tootjale makstud.

* Käesoleva kuu lõpus pakub komisjon välja uued algatused piimatoodete tarbimise edendamiseks.

* Ühise põllumajanduspoliitika läbivaatamise tulemusel saavad liikmesriigid nüüd teatava summa otsetoetustest riigi piires ümber jaotada põllumajandustootjate ja sektorite vahel. Näiteks saavad nad kehtestada eriabi ohualdiste tootmisviiside toetamiseks piimasektoris.

* Maaelu arengu poliitika sisaldab mitut meedet piimasektori ümberkorraldamiseks. Ühise põllumajanduspoliitika läbivaatamisel ilmnes, et piimasektori ümberkorraldamine on üks uus ülesanne, mille täitmiseks võidakse kasutada maaelu arengu fondi lisatud raha.

* Võimalikud lahendused on ennetähtaegselt pensionile jäämine, investeeringutoetused, toetusmaksed vähem soodsates piirkondades tegutsevatele piimatootjatele ning keskkonnasõbralike piimatootmisviiside ja loomade heaolu suurendavate tootmismeetodite toetamine.

* Kui komisjon leiab, et konkurentsitingimused ei toimi, on ta kõhklemata valmis kasutama talle asutamislepinguga antud võimu. Kuid ka liikmesriikide konkurentsiametitel on siin sama tähtis roll.

* Piimatootjaid tuleks innustada tootjaorganisatsioonide kaudu tõhusamat koostööd tegema, et suureneks nende mõjuvõim läbirääkimistel.

Kvoodisüsteem

Euroopa Ülemkogu palus kaaluda võimalikke lahendusi piimaturu stabiliseerimiseks ja võtta seejuures arvesse ühise põllumajanduspoliitika läbivaatamise tulemusi. Kvoodisüsteemi muutmine tähendaks, et ühise põllumajanduspoliitika läbivaatamise tulemusi arvesse ei võeta. Seetõttu on välistatud kvootide kärped või juba kokkulepitud suurendamiste külmutamine.

Praegu on toodang 4,2% kvoodimäärast madalam. Komisjon soovitab liikmesriikidel täiendavalt maksustada individuaalse kvoodi ületanud tootjad ning kasutada saadud summasid piimatootmise vabatahtliku lõpetamise rahastamiseks või ümberjaotamiseks esmatähtsatele sihtrühmadele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960