30. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väätsa Agro kasum kukkus 156%

Väätsa Agro müügitulu oli 2008. aastal 92,5 miljonit krooni, mis on üle 12 miljoni krooni enam kui 2007. aastal kasvades seega 14,6%. Ettevõte teenis 2007. aastal puhaskasumiks 16,3 miljonit krooni, kuid möödunud aastal kukuti ligi 9 miljoni kroonisesse kahjumisse.

„No mis seal rahule jääda, number ise bilansis näitab ju, et ei läinud kõige paremini,“ kommenteeris juhatuse esimees Tiit Tuuleveski. „Selle aasta esimese poolaastaga midagi head ja paremat tulnud ei ole, asi on veel hullemaks läinud,“ lisas ta 2009. aasta käekäigust rääkides.

Ettevõte juhatus tegi ettepaneku katta 2008. aasta kahjum eelmiste perioodide kasumi arvelt. Eelmiste perioodide jaotamata kasum on summas 91,6 miljonit krooni, millest peale kahjumi katmist jääb jaotamiskõlblikuks 82,6 miljonit krooni, selgus Väätsa Agro majandusaasta aruandest.

Loomi (veised ja sead kokku) oli Väätsa Agrol möödunud aastal 3 692. Piima toodeti 15,2 tonni, mis on 477 tonni ehk 3,1% vähem kui sellele eelnenud aastal. Liha toodeti 947 tonni, mis on 4,9% ehk 45 tonni enam kui 2007. aastal. Möödunud aastal sai Väätsa Agro 17,8 miljonit krooni dotatsiooni.

Aruandes seisab ka, et kuna sealiha turul valitseb nõudluse ja kokkuostuhinna madalseis ning Viljandi EKSEKO teatas põrsatootmise vähendamisest otsustas Väätsa Agro sealiha tootmise lõpetada. „Ega need investeeringud, mis tehtud, on olemas ja alles ning konserveeritud ja ei eita, et tulevikus, kui tootmine muutub mõistlikuks me uuesti peale ei hakka. Täna ja sellel aastal küll seda plaani ei ole,“ rääkis Tuuleveski.

Väätsa Agro põhitegevuseks oli 2008. aastal põllumajandussaaduste tootmine ja turustamine.

Väätsa Agro juhatusse kuuluvad Toomas Hirbaum, Urmas Juhvelt ja juhatuse esimees Tiit Tuuleveski.

Aprillis kirjutas aripaev.ee, et vahefinantseerimist pakkus ettevõte Hanseatic Capital Estonia on pannud avalikult enampakkumisele Väätsa Agro ligi kolm miljonit aktsiat ehk pea kõik aktsiad. Tegemist on Väätsa Agro emafirmale OÜ-le Urbanforsile kuuluvate aktsiatega, mida müüakse Hanseatic Capital Estonia ees oleva võla katteks, selgus ametlikest teadaannetest. Tuuleveski sõnul on üks suurem muutus see, et Q Vara omanikke enam Väätsa Agro omanikeringis enam ei ole. 94%-list osalust Agros omab nüüd aktsiate endine pandipidaja Hanseatic Capital Estonia OÜ.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960