24. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeosanik: loodan Põlva Agro minekut Eesti kapitalile

Põlva linnapea Tarmo Tamm ütles Äripäevale, et loodab müüki pandud Põlva Agro enamusosaluse minekut Eesti investoritele.

"Ma arvan ja loodan, et ostja saab olema Eesti kapital ja väikeomanikule saab selline müük olla ainult positiivne," lausus ta. Tammele endale kuulub 2,33% Põlva Agrost.

Tamm ütles, et on Agrowillile antud 32 miljoni kroonise tagatiseta laenuga kursis. Avalik laenuinfo seisab firma majandusaruandes, ent Tamm on oma sõnul näinud ka laenulepingut. See jutt, nagu põllumajandusettevõtetel poleks vaba raha, ei vasta Tamme sõnul üldsegi tõele.

Tamm tunnistas, et Põlva Agro andis Agrowillile laenu eelmise juhtkonna ajal. Täpsemalt ei soostunud Tamm rääkima, öeldes, et leping oli konfidentsiaalne. "Ma ei tohi kommenteerida," lisas mees.

"Kindlasti on see oht olemas," ütles Tamm vastuseks küsimusele, kas ta kardab Agrowilli suutmatust laenu tagasi maksta. Tamm sõnas samas, et laenu andmise eest vastutavad need, kes lepingule alla kirjutasid.

Linnapea sõnul on ta Põlva Agroga seotud lapsepõlvest saati ja esindab seal praegu Eesti kapitali. Oma osaluse müümisest keeldus kuus väikeosanikku. "Küsimus oli hinnas, mida pakuti. Meile pakuti oluliselt vähem kui suuromanikule," selgitas Tamm.

Põlva Agro hind praeguseks langenud neljandiku võrra, 14 miljonilt eurolt 10,5 miljoni euroni. Seejuures pole Põlva Agrol märkimisväärseid laenukohustusi.

Põlva Agro juht Peeter Alep pole osa müügiga seonduvat kommenteerinud.

Äripäeva kommentaaripalvele Agrowilli peakontor ei vastanud. Ettevõtte peadirektor Mindaugas Juozaitis teatas pealelõunal, et Swedbank alustas Leedu suurimale põllumajandusfirmale kuuluva Põlva Agro osa müüki.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960