2. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nurmiko Aiandid lõpetab tegevuse

Suurenenud küttekulud ja järjest kasinamad tulud kärpisid OÜ Nurmiko Aiandid omakapitali ja viisid firma maksuameti võlglaste nimekirja, nii et otsus ettevõte likvideerida näis ainuõige lahendusena.

OÜ Nurmiko Aiandid juhataja Jaak Ungerson tunnistas, et menetlus alustati negatiivse omakapitali tõttu. "Osanikud muud väljapääsu ei näinud," kommenteeris ta.

Ungerson lisas, et Nurmiko Aiandid likvideeritakse, kuid osa tegevusest jätkub OÜ Nurmiko Hulgi all.

"Aastaid rentisime ühte vana aiandit Tallinnas Kiviaia tee 11, aga kuna kõik kulud - küte, tööjõud - kasvasid viimasel kolmel aastal kohutavalt ja toote hind pidevalt langes, siis oli kasumit teenida väga raske," tõdes ettevõtte juhataja.

Aiandi rendilepingu vastu keegi huvi ei tundnud

"Viimase aasta jooksul pakkusime selle aiandi rendilepingut koos tootmiseks vajaliku vallasvaraga korduvalt müügiks aga huvilisi ei olnud. Keegi ei julge praegusel ajal ettevõtlusega tegeleda," sõnas Ungerson.

Grüne Fee Eesti ASi juhatuse esimees Raivo Külasepp kinnitas Ungersoni sõnu, et tööjõukulud on viimastel aastatel kasvanud. Samas oli ka tööjõu kvaliteet probleem.

"Kulutused, mis tööjõule läksid, pole üheselt võrreldavad sellega, kui palju selle eest maksta tuli. Kui teisipidi võrrelda, tuleb välja, palju selle eest sai. Tööjõud kallines rohkem kui tegelikult keskmine palk tõusis," selgitas Külasepp ja tõdes, et mullu tõusid kütusekulud oluliselt.

"Senini oleme kulutustega hakkama saanud. See aasta on eriline, kuna hakkab mõjutama rahva ostuvõimet. See paneb omad piirid ette ning kulud tuleb üle vaadata," lisas ta.

Külasepa sõnul avaldab survet ka odav tootmine välismaal.

Võlakoormata kergem hakkama saada

Külasepa teada oli OÜ-l Nurmiko Aiandid palju kohustusi võetud ning ilmselt mõjutas neid ka laenuturg.

"Meil on mõnevõrra kergem, kuna meil pole laenukoormat kaelas ning oleme saanud oma vahenditega hakkama," lisas ta.

Plantexi juht Tiit Juhani kinnitas, et neil läheb suhteliselt hästi. "Müüme sarnaselt Nurmikoga nii Eestisse kui ka Soome. Soome läheb kaupa väga hästi ja ega Eestiski väga kehv aasta olnud," sõnas Juhani.

Juhani sõnul on viimasel ajal käibesse väike langus tulnud, aga see on marginaalne. "See on paljuski ilmastikuoludest tingitud, näiteks aprill oli külm," ütles ta.

"Oleme arendusega tegelenud ning seetõttu on meil hästi läinud. Meie suvililletoodang suurenes sel aastal kolm korda tänu sellele, et me ostsime Revino kasvuhooned Jõhvis. Seal on tootmine korralikult käima läinud," rääkis Juhani.

"Need ärid, mis pole kasumlikud olnud, oleme ära lõpetanud. Tegeleme ainult kasumlike tegevustega," märkis ta.

Plantexi juht: meie eelis on väiksemad küttekulud

Plantexi juht tõdes, et loomulikult on viimasel ajal kõik kulud kasvanud, kuid samas on ka müük hea olnud, mis on seda kompenseerinud. Juhani ütles, et nende eelis Nurmiko ees on see, et Plantexil pole nii suuri küttekulusid.

OÜ Nurmiko Aiandid alustas likvideerimismenetlust vastavalt osanike otsusele. Likvideerijaks on nimetatud Kaupo Meier.

1. septembri seisuga võlgnes OÜ Nurmiko Aiandid maksu- ja tolliametile 2 038 440 krooni, millele lisandus intressivõlg 122 107 krooni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960