17. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Padar: piimakriisiga tegelemiseks tuleb eraldada 9 miljardit krooni

Eurosaadik Ivari Padari sõnul tegid põllumajanduspoliitika eksperdid Euroopa sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioonist (SD) täna ettepaneku 600miljonilise euro fondi loomiseks, et toetada Euroopa Liidu piimatootjaid.

"Praegune kriis on üle-euroopaline ja sellega peab tegelema järelikult Euroopa tasandil,” ütles europarlamendis aktiivselt põllumajanduspoliitikaga tegelev Padar sotsiaaldemokraatide algatuse kohta. Ivari Padari sõnul soovivad sotsiaaldemokraadid eraldada 600 miljonit eurot (9 miljardit krooni), et toetada tootjate finantsvajadusi.

"Euroopa Liidus tuntakse muret ebanormaalse olukorra üle piimandussektoris ja sotsiaaldemokraadid pakuvad välja lahenduse olukorraga tegelemiseks,” lisas endine minister Padar.

SD põllumajanduspoliitika kõneisiku Capoulas Santose sõnul on kahju, et Euroopa Komisjon on alahinnanud piimakriisi. Ta tsiteeris hiljutist Komisjoni dokumenti, mis ütleb, et keskmised piimatoodete hinnad maailmaturul suurenevad oluliselt lähikümnendil. "Vastupidiselt Komisjoni ennustustele, viimase 18 kuu jooksul on piimahinnad dramaatiliselt kukkunud, mõnel pool isegi poole võrra," sõnas Capoulas Santos.

Euroopa Parlamendi põllumajanduskomisjoni esimees Paolo De Castro lisas, et täiendavalt Komisjoni ettepanekule pikendada või ja piimapulbri kokkuostu järgmise aasta veebruarini, kutsume üles Komisjoni andma finantsabi juustu ladustamiseks. "Eeldame, et Euroopa Komisjon täidab oma ülesande ja võtab kasutusele adekvaatsed meetmed piimanduskriisist ülesaamiseks ja piimatoodete tarbimise suurendamiseks," lisas De Castro.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960