Saksa tootjad ennustavad toiduainete hinnatõusu

Saksamaal on 2011. aastal oodata suuremat hinnasõda toiduainetootjate ja jaemüüjate vahel. Nii ennustasid iga-aastase Berliinis toimuva suure toidumessi Grüne Woche eel talupidajate ja toiduainetööstuste esindajad.

Saksa toiduainetetööstuse liidu esimees Jürgen Abraham ütles hinnatõusu ennustades: „Aastal 2011 on oodata toiduainete hinnatõusu, kuna läinud aastal tõusnud toorainehinnad ei peegeldu täna veel poodides müüdavate toiduainete hindades. See nüüd muutub.“ Tootjatel ei ole enam „kasumireservi“, seega peavad tarbijad arvestama 2011 toiduainete mõõduka hinnatõusuga, lisas Abraham. Toiduainete hinnatõusu ennustas ka Saksa talupidajate keskliidu president Gerd Sonnleitner:  „Ajad, mil piim, või, munad või liha olid „inflatsioonipidurid“, on kindlasti möödas, nagu ka äärmiselt madalad hinnad odavkettides.“ Samas ei tohi toiduainehinnad asuda ka hinnatõusu vedama, vaid tõus peaks olema mõõdukas, vastavalt üldisele hinnatõusule.

Sonnleitner tõi ära ka viimasest dioksiiniskandaalist talupidajatele tekitatud kahjud: sealiha müügikäive on langenud 10 protsenti, kanamunadel 20 protsenti. Sealiha tootjahinnad langesid 1,35-lt 1,12-le eurole kilost. Otsesed kahjud tootjatele on Sonnleitneri sõnul vähemalt 100 miljonit eurot, pluss sealiha ja munade hinnalangusest tulenevad kahjud.

Saksa toiduainete eksport kasvas läinud aastal 9,2 % rekordilisele 42,9 miljardile eurole.  2011 ennustatakse käibe kasvuks 2,5 %, eeldusel et eksport läheb jätkuvalt hästi ning et ka sisetarbimine kasvab.

Kuigi hind on siiani rohkem kui pooltel tarbijaist olulisim ostuargument, on suund sinnapoole, et üha rohkem tarbijaid pöörab tähelepanu kvaliteedile.

Berliini toidumess Grüne Woche ehk Roheline Nädal algab homme, 21. jaanuaril ning jääb avatuks 30. jaanuarini. Rohkem kui nädala jooksul tutvustavad tootjad kokku 57 riigist kohalikku toitu ja põllumajandussaadusi, lisaks on messil suured lille- ja loomanäitused.

Esmakordselt on Euroopa ühel suuremal toidumessil esindatud Afganistan ja Ruanda. Afganistan pakub Herati safranit, Kandahari granaatõunu, kuivatatud rosinad ja aprikoosid, maitsetaimed ja vürtsid, pähkli- ja mandliõli, eriline roosiõli.

Eesti tootjad, keda esindab Põllumajandus-Kaubanduskoda, on lubanud lauale panna liha- ja piimatooteid, värsked vähid, suitsutatud kala ja kalakonservid.

Messile oodatakse rohkem kui 400 000 külastajat.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised