EL kaalub suhkru impordi suurendamist, hind üles

Uudised, et Euroopa Liit võib suhkru importi maailmaturult suurendada ning Venemaa toorsuhkru imporditariife plaanitust varem kärpida, kergitavad veelgi niigi järsult tõusnud suhkru hinda.

Maailma suhkruvarud on viimaste kümnendite madalaimal tasemel, kergitades toorsuhkru tulevikulepingute hinnad mullu detsembris juuniga võrreldes 145% kõrgemale tasemele ehk 34,77 sendile naelast, kirjutas Financial Times. Eile liikus suhkru hind 34,44 sendi lähedal naelast.

Impordi- ja ekspordikvootide süsteemi kaudu on Euroopa suhkruturg maailmaturust isoleeritud. Seni on hinnad Euroopa turul püsinud maailmaturul aset leidnud hinnahüppest madalamal, kuid osades liikmesriikides on suhkru hind samuti kiiresti tõusnud –eelkõige Portugalis ja Suurbritannias. Portugalis tekkis detsembris isegi ajutine defitsiit, kus poodide suhkruletid jäid tühjaks.

Euroopa Komisjon teatas, et kaalub suhkru impordikvootide suurendamist, et liidusisesel suhkruturul tekkinud probleeme leevendada.

Alles novembris oli EL lubanud suurendada ekspordikvooti 350 000 tonni võrra, mis tõi maailmaturul suhkru hinna ajutiselt alla. Nüüd on see täiendav eksport ebatõenäoline ja selle asemel prognoosivad kauplejad ELi impordi suurenemist 500 000 tonni võrra. See viitab suhkru hinna jätkuvale tõusule.

 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised