ELi põllumajandussaaduste eksport kasvas järsult

ELi põllumajandussaaduste eksport kasvas mullu 21%, rekordilisele 91 miljardile eurole, mis teeb EList esimest korda viimase nelja aasta jooksul netoeksportija, kirjutas Wall Street Journal.

„Meie hinnangul on 75% kasvust tingitud müügimahtude kasvust, mis annab märku suurenenud nõudlusest, ning 25% on tingitud hinnatõusust,“ teatas Euroopa Komisjon.

Eksporti kannustas kasvanud nõudlus riikides nagu Hiina ja Venemaa. Oma osa 6 miljardi euro suuruses ülejäägis põllumajandussaadustega kauplemisel oli ka toorme hinnatõusul ja euro nõrgenemisel. EL on nüüd USA järel suurim põllumajandussaaduste eksportija.

Eksport Hiinasse ja Hongkongi kasvas mõlemal juhul rekordilise 50% võrra, enam kui miljardile eurole. Suurim absoluutne kasv oli aga kaubavahetuses Venemaaga, kus EList imporditud põllumajandustoodete väärtus kasvas peaaegu kolmandiku võrra, 2,2 miljardile eurole. See teeb Venemaast ELi suurima turu USA järel.

Suur mõju oli Venemaad ja Ukrainat mullu tabanud põual, mis sundis neid riike teravilja väljavedu piirama. See suurendas ELi nisu eksporti 557 miljoni euro võrra ja vähendas importi 270 miljoni euro võrra. Nisu eksportis EL 2010. aastal kokku 3,4 miljardi euro väärtuses.

EL on jätkuvalt maailma suurim põllumajandussaaduste importija. Aastatel 2008-2010 imporditi kokku 83 miljardi euro väärtuses, mis jätab USA kaugele maha. Enam kui 70% impordist tuleb arenevatest riikidest.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised