Ohtlik kõhubakter ajab talunikud pankrotti

Saksamaal leviv kõhutõbi on viimastel andmetel tapnud 11 inimest, tuhanded inimesed on nakatunud ning arstid hoiatavad, et ohvrite arv tõuseb veelgi. Talunikud kurdavad samal ajal suurte kahjude üle.

Berliini Robert Kochi instituudi andmetel on kõhulahtisust tekitava Ehec (enterohemorraagiline escherichia coli) bakteri neerusid kahjustav eluohtlik kõrvalmõju ehk hemolüütilis-ureemiline sündroom (HUS) tabanud 300 inimest.

Nende hulk, kes on Ehecist nakatunud, kuid kellel pole eluohtlikke komplikatsioone, on mitu tuhat. Kümnest surnust 9 on naised vanuses 38 kuni 87.

Kui algul arvati, et ohtlik kõhuviirus pärineb Hispaaniast sissetoodud kurkidest, siis nüüd on mitu haigestunut kinnitanud, et nemad kurke söönud ei ole. Enamik ohvreid on pärit Põhja-Saksamaalt, haigestunud on ka mõned Saksamaad külastanud taanlased ja rootslased.

Saksa tarbijakaitseminister Ilse Aigner soovitanud loobuda tooreste kurkide, tomatite ja salati söömisest, seni kuni pole täpselt teada, kust ohtlik viirus pärit on.

Uuringufirma Emnid korraldatud rahvaküsitlus näitas, et 58 protsenti sakslastest on esialgu loobunud toore juurvilja söömisest. Saksa ja Hispaania talunikele tähendab praegune asjade seis suuri kahjumeid. Nagu ütles ajakirjale Spiegel Schleswig-Holsteini liidumaa talunike liidu asejuht Hans-Peter Witt, on salatit praegu pea võimatu müüa ja ka maasikamüük on kohati langenud ligi poole võrra.  Kui nii edasi läheb, ähvardab talunikke Witti sõnul pankrot.

Ehec viiruse seekordne massiline levik on seni maailma suurim ja ühtlasi suurim mis kunagi Saksamaal on aset leidnud. Stockholmis asuv Euroopa haiguste kontrolli ja preventsiooni keskus ütleb, et infektsiooni allikas on veel aktiivne.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised