Ehec epideemial sama mõju mis Tšernobõli katastroofil

Saksamaalt alguse saanud Ehec ehk ägedat kõhulahtisust põhjustava kolibakteri epideemia on tekitanud Euroopa talunikele kahjusid, mis on võrreldavad Tšernobõli tuumakatastroofi järgse ajaga aastal 1986, kui Euroopa tarbijail ei soovitatud osta värskeid aedvilju.

Saksa Talupidajate Liidu president Gerd Sonnleitner nõudis esmaspäeval riigilt talunikele rahalist toetust, väites, et Eheci epideemia on tõuganud köögiviljakasvatajad suurimasse kriisi alates Tšernobõli katastroofist saadik. „Kurkidele, tomatitele ja salatile kehtestatud piirangud ei ole aidanud epideemia levikut peatada, samas on need põhjustanud põllumajandusele tohutuid kahjusid,“ ütles Sonnleitner.

Euroopa Talupidajate Liit hindab epideemiast põhjustatud kahjude suurust Euroopa talunikele rohkem kui 892 miljonile eurole. Euroopa Liit on valmis pakkuma talunikele 150 miljoni euro ulatuses kompensatsiooni, mis kataks kahjud umbes kolmandiku osas. Enim kannatanud riigid Hispaania ja Prantsusmaa nõuavad aga kahjude 100% kompensatsiooni.

Saksamaale on Eheci epideemiaga seoses ette heidetud põhjendamata paanika tekitamist. Vastupidiselt algsele infole ei leitud epideemia allikat ei Hispaania kurkidest ega Põhja-Saksamaa idudest. Saksa tervishoiuminister Daniel Bahr tunnistas kolmapäeval, et eri ametkondade vahelises kommunikatsioonis on seoses kriisiga probleeme olnud: „Liiga palju spekuleeriti. See muutis inimesed ebakindlaks.“

„Kurgi au tuleb taastada!“
Enim on kriisis kannatada saanud Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia, Saksamaa ja Hollandi köögiviljakasvatajad. Pärast seda kui selgus, et Hispaania kurgid epideemiat ei põhjustanud, nõuab Hispaania, et Saksamaa vabandaks, maksaks Hispaania talunikele valurahaks 400 miljonit eurot ja aitaks taastada tarbija usaldust Hispaania toodete vastu. „Kurgi au tuleb taastada,“ nõudis esmaspäeval Euroopa Parlamendis vihaselt kurgiga vehkides Hispaania parlamendiliige Francisco Sosa Wagner.
Praegu ei ole teada, millal ja kas üldse epideemia algallikas üldse leitaksegi, kuid on selge, et tarbija usaldus värske köögivilja vastu on pikaks ajaks kahjustatud. Venemaa on täielikult keelustanud köögivilja impordi tervest Euroopa Liidust, Hispaania ja Saksamaa toodangu impordi on peatanud näiteks Lõuna-Korea, Saudi Araabia ja Katar.

Saksamaal on köögi- ja puuviljade jaemüük langenud 30–40 protsenti. Kuigi ükski ametkond pole hoiatanud näiteks paprika, rediste, porgandite või maasikate eest, on ka nende müük kahanenud. Ajaleht Süddeutsche Zeitung kirjutas konkreetseid arve mainimata, et taas kasvab sügavkülmutatud toodete läbimüük, nii müüvad hästi näiteks kilepakendis juurvili, kalapulgad ja pitsa.
Positiivne sõnum tuli kolmapäeval Berliinist, kui Saksamaa tervishoiuminister Daniel Bahr teatas, et uute haigestunute arv on märgatavalt vähenemas. Viimastel andmetel on e.coli bakterisse nakatunud ligi 2500 inimest 12 riigis, 25 inimest on surnud.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised