Minister: ebavõrdsed toetused pole põhjendatud

Kui toetustega pole tagatud võrdsed tootmistingimused ja võrdne kohtlemine ning toetused erinevad kordades põllumeeste vahel erinevates riikides, pole need kindlasti põhjendatud, rääkis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

„Teatud ulatuses on toetused kindlasti põhjendatud, aga nad ei ole siis põhjendatud, kui need loovad ebavõrdsust, mis praegu Euroopa Liidus toimub,“ sõnas Seeder.

Sellised toetused, mis loovad võrdse konkurentsi tingimused, oleksid põhjendatud ja neid vajaksid Seedri hinnangul ka Eesti põllumehed. „Kui jätkub praegune ebavõrdne toetuste maksmine, siis oleks Eesti põllumehele kasulikum kui neid toetusi üldse ei makstaks. See oleks ka EL-le tervikuna kasulikum,“ rääkis minister lisades, et toetustega ei tohiks süvendada ebavõrdsust, mis on praeguste toetuste maksmise loogikas tugevalt sees.

Arutelu nendel teemadel Seedri kinnitusel Euroopa Komisjonis käivad, kuid raske on öelda, mida tulevik toob. Selge on tema sõnul aga see, et toetusi ära ei kaotata, sest see oleks liiga revolutsiooniline muudatus ELi põllumajanduspoliitikas. „See oleks utoopiline, selleks pole EL poliitiliselt valmis ja see oleks ðokeeriv ka põllumajandusele, mis on üles ehitatud erinevatele toetusskeemidele,“ kinnistas ta.

Tänane Äripäev kirjutab sellest, et kuigi tänavu on viljatootjatele Eesti tingimustes küllalt hea aasta, siis jäävad nad välisfarmeritega konkureerides väiksemate põllumajandustoetuste tõttu nõrgemale positsioonile. Äripäev küsis, kas põllumajandustoetuste ärakaotamine tooks Eesti tootjale kasu.


Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised