Põllumehe sissetulek kasvas 46%

Põllumajandussaaduste hinnatõus tõstis Eesti põldurite sissetulekut 2010. aastal võrreldes aastatagusega 46% ehk ligi neli korda rohkem kui Euroopa Liidus keskmiselt.

Põllumajandussaaduste hinnatõus kasvatas Eurostati teatel mullu ELi põldurite sissetulekut aastatagusega võrreldes keskmiselt 12,6%, teatab Eesti põllumajandus-kaubanduskoda. Sissetulek kasvas enim Taanis (56,6%), millele järgnesid Eesti (46,3), Holland (39), Prantsusmaa (34,4) ja Rootsi (28,4). Suurim langus oli Suurbritannias (6,4%), kuid sissetulek kahanes lisaks ka Rumeenias ja Kreekas (3,5) ning Itaalias (2,8).

Hinnatõusule andsid hoogu eelkõige taimekasvatussaaduste ja piima kallinemine, millega korvati 2009. aasta järsk 10% sissetuleku langus. Samas vähenes põllumajandussektori tööhõive mullu 1,5%.

Eurostati raport toob välja suured erinevused liikmesriikide vahel. Kui Taanis ja Eestis ületas põlduri sissetuleku aastane kasv 45%, siis Suurbritannias oli langus üle 6%. Samas ei olnud Suurbritannia eelmise aasta langus nii järsk. Sissetulek kasvas 21 ja langes vaid kuues liikmesriigis.

Kasvu tagasid eelkõige taime- (5,9%) ja loomakasvatus (2%). Eurostat märgib, et suurt rolli sissetuleku kasvus mängisid õlikultuurid (29%), teravili (27) ja kartul (18). 32% kogu loomakasvatussektori toodangumahust andev piimandus kosus mullu 2009. aasta dramaatilisest langusest, kasvatades tulu 10,8%. Ülejäänud
loomakasvatuses pilt nii roosiline pole. Tulu langes kõigis ülejäänud valdkondades (seakasvatuses 2,8%, linnukasvatuses 1,3, lambakasvatuses 0,7 ja lihaveisekasvatuses 0,4%). Munade tootjahind oli 2009. aastaga võrreldes samuti märgatavalt madalam (7,1%).

Aastatel 2005-2010 on põlduri sissetulek näidanud tõusutendentsi ELi 19 liikmesriigis. Järsult on sissetulek kasvanud Bulgaarias, Poolas, Eestis, Belgias, Lätis ja Saksamaal. Kaheksas riigis - Luksemburgis, Taanis, Itaalias, Iirimaal,
Kreekas, Rumeenias, Küprosel ja Sloveenias - langes sissetulek aga alla 2005. aasta taset, kusjuures kõige järsemalt Taanis ja Luksemburgis.
Märgatavalt kasvasid osa põllumajandussisendite hinnad – sööt 2,7%, energiakandjad ja määrdeained 9,1%. Samal ajal langes väetise hind 18%.

Enamikus liikmesriikides vähenes tööhõive põllumajandussektoris, suurim langus oli Bulgaarias (10,4%), Lätis (5,8), Poolas (5,7) ja Rootsis (4,1). Erandi moodustavad Rumeenia (+4,1%) ja Küpros (+0,4). Eurostati väitel moodustab 55 mld EUR suurune põllumajandustoetus keskmiselt 42% põllumajandussektori 2010. aasta sissetulekust.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised