Eesti põllumeeste arvu vähenemiselt ELis esimene

Vahemikus 2003–10 vähenes põllumajanduslike majapidamiste arv Euroopa Liidus enim Eestis.

2010. aastal võrreldes 2003. aastaga on ELis majapidamisi ligi kolme miljoni võrra ehk 20% vähem. Enim vähenes majapidamiste arv Eestis (47%). Suur vähenemine on toimunud ka Bulgaarias (44%), Lätis (34%) ja Poolas (31%). Teistes riikides on majapidamiste arvu vähenemine väiksem, kirjutas statistikaameti põllumajandusloenduse projektijuht Eve Valdvee ameti blogis.

2010. aasta põllumajandusloenduse esialgsetel andmetel jätkub Euroopa Liidus majapidamiste arvu kiire vähenemine, selgus Eurostati täna avaldatud kokkuvõttest. Kasutatava põllumajandusmaa pind Euroopas pole oluliselt muutunud, kuid kasvab mitmes uues liikmesriigis ja kahaneb enamikus vanades liikmesriikides.

Kasutatav põllumajandusmaa pind püsib ELis jätkuvalt 170 miljoni hektari piires. Majapidamiste arvu vähenemine näitab, et põllumajandustootmine läheb üha enam suuremate majapidamiste kätte.

Eesti majapidamise keskmine suurus (48 hektarit) on ELi keskmisest (14 hektarit) üle kolme korra suurem. Majapidamiste struktuur aga näitab, et tootmises on olulised just suured majapidamised. ELis on üle sajahektarilisi majapidamisi ligi 3% ja nende valduses on 49% põllumajandusmaast, Eestis vastavalt 9% ja 73%.

Rohkem kui 80% ELi majapidamistest asuvad seitsmes liikmesriigis (Rumeenia, Itaalia, Poola, Hispaania, Kreeka, Ungari ja Prantsusmaa). Seitsmes liikmesriigis (Prantsusmaa, Hispaania, Saksamaa, Ühendkuningriigid, Poola, Rumeenia ja Itaalia) asub ka peaaegu kolmveerand euroliidu kasutatavast põllumajandusmaast.

Statistikaamet avaldab 2010. aasta põllumajandusloenduse lõplikud tulemused tänavu 15. detsembril. Need sisaldavad ülevaadet majapidamiste juhtimise, rendisuhete, taime- ja loomakasvatuse ning nende tootmismeetodite, tööjõu struktuuri ning muude tulutoovate tegevuste kohta.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

LAANEKURU OÜ otsib sihikindlat TEGEVJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

15. aprill 2019

Uudised