3. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toetuste hilisem väljamakse paneb põllumehed nördima

Põllumajandusminister on algatanud määruse muudatuse, kus lükatakse loomakasvatuse täiendavate otsetoetuste ja piimasektori eritoetuste väljamaksed summas 23,3 miljonit eurot detsembrisse. Tavapäraselt on need toetused välja makstud juunis.

Põllumehed on nördinud, sest rikutud on nende õigustatud ootuse printsiipi, edastas Tartumaa Põllumeeste Liit.

Kui makse jääb detsembrisse, seab see põllumehed väga raskesse olukorda, sest info maksete hilinemise kohta tuli alles jaanuaris. Kõik rahavood (pangalaenud ja liisingud) on planeeritud selle maksega arvestades. Enamik loomakasvatajatest peab põllumeeste teatel kandma olulisi lisakulusid (lepingute pikendamine, kui pank seda üleüldse teeb; lisaintress jms) – arvestuslikult on lisakulu kokku ligi miljon eurot

Tartumaa Põllumeeste Liidu esimehe Jaan Sõrra sõnul nõuavad põllumehed ebavõrdsete ELi otsetoetuste valguses vähemalt seda, et need toimingud, mis on Eesti riigil võimalik teha ELi regulatsioonidest sõltumatult, ei raskendaks põllumeeste majanduslikku olukorda.

Toetuste hilisemat väljamakset põhjendatakse sellel aastal ELi kehtestatud modulatsiooniga (otsetoetuste vähendamine), kus täpsed väljamakstavad toetussummad on võimalik välja arvutada alles sügisel. Toetuse täieliku suvise väljamakse korral võib sajakonnal põllumehel tekkida sügisel võlg PRIA ees, mida käsitletakse võimaliku riskina. Täiendavate argumentidena on PRIA nimetanud ka töökoormuse kasvu ja lisarahastuse vajadust IT-lahenduse järele.

Põllumehe pakuvad lahenduseks avanssi

Eesti põllumeeste keskliit kohtumistel PRIA juhtide ja põllumajandusministeeriumi esindajatega ning põllumajandus-kaubanduskoda on välja pakkunud avansilise (näiteks 50%) makse tegemise tavapärasel ajal, mis meie hinnangul väldib eelpooltoodud riske. Minister pole aga seda ettepanekut arvestanud. Põllumehed on nördinud, sest rikutud on nende õigustatud ootuse printsiipi.

Tartumaa suurima põllumajandusettevõtte, Tartu Agro, juhatuse liikme Aavo Möldri sõnul moodustavad need toetused kuni 40% aasta toetuste kogumahust. „Kui maksed lükatakse aasta lõppu, halveneb oluliselt meie ettevõte maksevõime ja tuleb peatada kõik suvel planeeritud investeeringud“, nendib Aavo Mölder.

Aasta põllumees Avo Samarüütli arvates kahjustab selline määruse muudatus selgelt põllumeeste huve. „Põllumajandusministeerium peab leidma probleemile positiivse lahenduse,“ ütles aasta põllumees.

„Kutsume põllumajandusministeeriumi, PRIAt ja riigikogu maaelukomisjoni leidma kiiret ja positiivset lahendust tekkinud olukorrale, mis leevendaks pisutki põllumeeste lootusetuse tunnet, mille on tekitanud uue ELi eelarveperioodi otsetoetuste võrdsustamise edasilükkamine kaugesse tulevikku. Paljud põllumehed on nõudnud aktsioonide korraldamist oma nõudmiste toetuseks, kuid oleme seisukohal, et probleemi on võimalik lahendada ka talupojamõistusega, läbirääkimiste teel,“ sõnas Sõrra. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960