17. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti põllumehed leidsid Euroopas toetust

Eile õhtul kinnitas Euroopa põllumajandustootjate ja -ühistute katusorganisatsioon COPA-COGECA seisukoha ELi ühise põllumajanduspoliitika tuleviku kohta, viidates ka Balti riikide väiksematele põllumajandustoetustele.

COPA-COGECA ametlikus seisukohas tõdetakse: „Komisjoni ettepanek otsetoetuste ümberjaotamise osas liigub õiges suunas. See nõuab siiski jätkuvaid läbirääkimisi, kuna mitmetes liikmesriikides, eriti Balti riikides, jääb hektaritoetuse tase ikkagi oluliselt madalamaks ELi keskmisest. Tuleb tagada kõikide põllumeeste õiglane ja võrdne kohtlemine, võttes arvesse erinevusi tingimustes.“

Konkreetsete riikide eraldi nimetamine COPA-COGECA ametlikus ühisseisukohas on esmakordne organisatsiooni 50aastases ajaloos. Sellele eelnes tugev ja hästi koordineeritud selgitustöö Eesti, Läti ja Leedu põllumajandusorganisatsioonide poolt, samuti Balti riikide keerulise olukorra selgitamine ministrite ja diplomaatilisel tasandil, teatas põllumajandusministeerium.

Peamiselt uute liikmesriikide tugev vastuseis varem väljapakutud sõnastusele ei võimaldanud COPA-COGECA seisukohta detsembri alguses heaks kiita, nagu algselt oli kavandatud. Viimase kahe kuu jooksul toimusid intensiivsed läbirääkimised, et dokument saaks siiski enamiku liikmesorganisatsioonide toetuse. Lõplikku kompromisssõnastust olid eile valmis toetama ka mitmed riigid, kelle toetused ümberjagamise tulemusel tulevikus vähenevad.

Balti riikide nimetamine dokumendis on siiski vaid esimene konkreetne samm lõppeesmärkide saavutamisel.

COPA-COGECA on Euroopa Liidu suurim ja mõjukaim põllumajandustootjate ja -ühistute esindusorganisatsioon, mis ühendab kokku 76 EL riikide põllumajandusorganisatsiooni. COPA-COGECA seisukohad on EL institutsioonidele oluliseks sisendiks ühise põllumajanduspoliitika kujundamisel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960