29. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: põllumeeste võrdne kohtlemine võib Eestile tähendada rohkem raha

Peaminister Andrus Ansip möönis täna Ülemkogu järel, et tõenäoliselt tähendaks vastutulek Balti riikidele, kes nõuavad oma põllumeestele ELi otsetoetuste osas võrdsemat kohtlemist, toetuste suurenemist.

„Teades seda, et väga paljudes riikides ei olda nõus loobuma mitte ühestki sendist põllumajanduse otsetoetustest, siis saaks võrdse kohtlemise lahendus Eesti jaoks seisneda selles, et meile antakse rohkem raha,“ ütles Ansip täna Brüsselis lõppenud Ülemkogu järel. „Aga ise me ei küsi rohkem raha, me nõuame võrdset kohtlemist.“

Täna hommikul kohtus Ansip koos Leedu presidendi Dalia Grybauskaite ja Läti peaministri Valdis Dombrovskisega Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga.

„Loodame, et sellest kohtumisest oli üksjagu abi,“ ütles Ansip, lisades, et Barrosol tuli tunnistada, et Balti riike koheldakse „ilmselgelt ebavõrdselt“. Vaidlused komisjoniga jätkuvad, kas ja kuivõrd erinevused sisendite hindades sellist kohtlemist õigustavad.

Ansipi sõnul lubas Balti põllumeeste murele lahendust otsida ka Euroopa Parlamendi president Martin Schulz, kellele põllumehed algatuse toetuseks kogutud allkirjad Brüsselis üle andsid.  

Vaidlus põllumajandustoetuste üle on Eesti üks murekohti ELi järgmises mitmeaastases eelarvekavas, mis oli Ülemkogul esimest korda arutusel valitsusjuhtide tasandil. Teine teema on ühtekuuluvusfondide vahendid, kus Eesti pole rahul komisjoni pakutud kululaega.

„Selles küsimuses taotleme Balti riikidele erandit,“ ütles Ansip.

Eelarvekava tervikuna on Ansipi hinnangul aga nii Eesti kui ka ELi seisukohalt tasakaalustatud ja hästi läbi mõeldud.

„Meie jaoks on oluline, et palju vahendeid on ette nähtud piiriülestele taristuprojektidele,“ütles Ansip.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960