2. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip nurises Eesti põllumeeste ebavõrdse kohtlemise pärast

Me ei ole rahul, et otsetoetuste määr Eesti, Läti ja Leedu põllumeestele on kõige väiksemate hulgas, ütles Andrus Ansip kohtumisel Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuyga.

Ansipi sõnul peab uus Euroopa Liidu eelarveraamistik tagama Eesti põllumeeste võrdsema kohtlemise võrreldes teiste liikmesriikidega. "Euroopa Liidu eelarveraamistiku läbirääkimistel tuleb tagada meie põllumeeste õiglane kohtlemine. Hetkel on Balti riikide tase isegi madalamal kui 2007. aastal liitunud Rumeenial," ütles Ansip.

Peaministri sõnul täidab Euroopa Komisjoni eelarvekava suures plaanis Euroopa Liidu seatud eesmärke konkurentsivõime suurendamiseks. Selle taustal kõneldi ka Euroopa energia- ja transpordiühenduste arendamise vajalikkusest järgmisel eelarveperioodil. „Soovime, et järgmine eelarve oleks keskendunud enamal määral Euroopa ühendamise projektidele,“ sõnas Ansip, viidates näiteks Rail Balticu ehitamise vajalikkusele.

„Kui rääkida Euroopa infrastruktuuriprojektidest, siis Euroopas ei ole suuri arenguid viimastel aastatel piisavas mahus toimunud,“ sõnas Ansip. „Me ei saa rääkida ühisest turust, kui meil ei ole ühendusi sellele turule. Eesti ekspordist 70% on suunatud Euroopa Liidu turule, kuid ligipääs neile turgudele infrastruktuuri mõttes on vilets,“ lisas ta.

„Eesti ettevõtjatel on täna võimalik kasutada raudteetransporti oma toodangu eksportimiseks suuresti vaid Venemaa suunal. Vajalikud on aga kaasaegsed ühendused ka Lääne suunal,“ rõhutas peaminister. Komisjoni ettepanekul on aastatel 2014-2020 kavas investeerida 50 miljardit eurot infrastruktuuri arendamisesse. Eelarve näeks ette transpordivaldkonda 31,7 miljardit, energeetikasse 9,12 miljardit ning telekommunikatsiooni 9,19 miljardit eurot.

Eesti saab 2007-2013 eelarveperioodi jooksul ELi eelarvest 4,5 miljardit eurot. Eestil on lootust saada umbes samas mahus raha ka perioodil 2014-2020.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960