24. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: kalur peab saama sissetuleku turult

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul peab Eesti kalur saama oma sissetuleku turult.

Seeder ütles kohtumisel Euroopa Liidu kalandusvoliniku Maria Damanaki ning eesistuja Küprose põllumajandusministri Sofoclis Aletrarisega, et kalandussektor peab paremini ära kasutama turu võimalusi.

"Peame toetama eelkõige seda, et kalurid saaksid oma sissetuleku turult," märkis Seeder. Eesti prioriteet on tema sõnul eelkõige koostöö, seda nii rannapiirkondade kui tootjaühenduste näol. "Samuti peame toetama turgude arendamist ning säilitama võimaluse viidata kala päritolule," kinnitas Seeder. 

Uuel finantsperioodil peab tema sõnul olema võimalik jätkata juba välja kujunenud koostöövormidega. "Kalandussektori edasiseks arenguks on oluline jätkata praegusel perioodil juba määratletud rannapiirkondadega," sõnas Seeder. "Kalanduskogukondadel peab olema tagatud võimalus rakendada eelkõige kalandussektori vajadustele suunatud strateegiaid. Seetõttu soovime, et liikmesriik võiks jätkata juba olemasolevate piirkondade ja tootjaühendustega," lisas Eesti minister.

Kalakaubanduse valdkonnas rõhutas Seeder, et uuel finantsperioodil on oluline säilitada ladustamise toetus, et aidata sektorit võimalike turutõrgete korral kolmandate riikidega. "Erinevatel poliitilistel põhjustel esineb aeg-ajalt probleeme kala turustamisel Euroopa Liidust väljapoole. Samas on nn idaturg meie kilule ja räimele üks peamisi eksportturge ning ladustamistoetus on kriitiliseks abiks ootamatute turutõrgete puhul," selgitas ta.

Seeder kohtus kalandusvoliniku ning eesistujariigiga EL põllumajandus- ja kalandusnõukogu raames, kus arutati uue finantsperioodi Euroopa merendus- ja kalandusfondi eelnõud. Liikmesriikide esitatud seisukohtade baasil koostab eesistujariik kompromissettepaneku, mille põhjal jätkuvad arutelud põllumajandus- ja kalandusnõukogu ning mis läheb arutlusele ka Euroopa Parlamenti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960