Autor: Ave Lepik • 4. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA toob maaettevõtjatele häid sõnumeid

Alates homsest laekuvad loomapidajate kontodele kevadel taotletud toetused. Kuut liiki otsetoetuste summa on kokku 19,6 mln eurot, raha laekub kõigile detsembrikuu jooksul.

Tänavu tuli Eestis vastavalt Euroopa Komisjoni määrusele esmakordselt rakendada toetuste vähendamist klientidel, kelle kõigi otsetoetuste summa ületab 5000 eurot. Otsetoetuste summeerimisel on vaja teada ka pindalatoetuste summasid ja need selguvad detsembris. Sellepärast polnud kahjuks võimalik loomakasvatustoetusi välja maksta jaanipäevaks nagu varasematel aastatel.

„Nüüd on kõik vajalikud arvestused valmis,“ kinnitas PRIA otsetoetuste osakonna menetlusbüroo juhataja Tanel Trell. Vähenduste summaks pindala– ja loomatoetustelt kokku kujunes  9,3 mln eurot. „Klientidele laekuvatelt summadelt on mahaarvamised juba tehtud ning kelle summat vähendamine puudutas, neile saadame posti teel kirjaliku selgituse,“ ütles Trell.

Tänavu märtsis ja aprillis laekus PRIAle loomakasvatustoetuste taotlusi kokku 5084 loomapidajalt.

Koos kolme meetme pindalatoetustega jõuab põllumeeste ja loomapidajateni detsembrikuus  PRIA vahendusel 119 177 252 eurot toetusi. Järgmiseks aastaks on maaettevõtjatele hea sõnum: „Kevadel taotlusvooru aegu jagasime infot, et siseriiklike täiendavate otsetoetuste maksmine on tänavu võimalik viimast aastat. Suvel selgus, et Euroopa Komisjon lubab Eestis täiendavaid otsetoetusi siiski ka 2013. aastal maksta ning praegu riigikogus arutatavas riigieelarves on sellega arvestatud,“ ütles Tanel Trell.

PRIA alustab homsest ka pindala- ja loomatoetuste väljamaksmist. Üheksat liiki otsetoetusteks määrati ligi 119,2 miljonit eurot ning maksed tehakse detsembrikuu jooksul.

Tänavu tuli Eestis vastavalt Euroopa Komisjoni määrusele esmakordselt rakendada toetuste vähendamist klientidel, kelle kõigi otsetoetuste summa ületab 5000 eurot. Nüüd on vajalikud arvestused valmis, vähenduste summa on kokku 9,3 mln eurot. Klientidele laekuvatelt summadelt on vajalikud mahaarvamised juba tehtud.  Kelle summat vähendatakse, need saavad posti teel ka kirjaliku selgituse.

„Hoolimata vähendamistest  on tänavune kättesaadav pindalatoetuste summa mullusest 4,3 miljoni euro võrra suurem,“ tõdes PRIA otsetoetuste osakonna menetlusbüroo juhataja Tanel Trell.

Suurima summa PRIA vahendusel igal aastal välja makstavatest toetustest moodustavad pindalapõhised otsetoetused. Neid taotlesid tänavu 16 758 maakasutajat.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960