Autor: Romet Kreek • 5. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihahinnad teevad uuel aastal rekordi

Maailma suurim lihatootja JSB ootab, et USA veiste hinnad tõusevad tuleval aastal 20 protsenti rekordtasemele, kuna suurem maisi- ja heinasaak laseb karjakasvatajatel Texasest Nebraskani kasvatada loomi, selle asemel et neid saata tapamajja, vahendab Bloomberg.

Veiseliha toodang maailma suurimas tootjas USAs väheneb tuleval aastal kuni kuus protsenti, ütles JBS juhatuse esimees Wesley Batista. USA põllumajandusministeerium prognoosis novembris, et toodang väheneb 4,2 protsenti, 11,2 miljonile tonnile.

USAd tabas tänavu hullem põud alates 1956. aastast, mis tõi kaasa rekordilise maisi ja sojaoa hinna, mis tõstis veisekasvatamise kulusid. Karjakasvatajad eelistasid saata karja tapamajja. Järgmine aasta kulub karjakasvatajatel tõenäoliselt karja üleskasvatamisele, mis jätab vähem loomi lihatööstustele saatmiseks ja see loob tapaloomade puudujäägi ning tõstab hinda, ütles Batista.

„Madalamad teraviljahinnad tähendavad, et karjakasvatajad suudavad sööta loomi pikemat aega, ja see vähendab tapaleviimisi,“ ütles Batista. „Arvame, et lihahinnad lähevad üles.“

Tänavu kahanes USAs veisekari väikseimaks alates 1973. aastast. 23. novembril tegid veisefutuurid CME-l rekordi, makstes 1,32925 dollarit naelast.

Oktoobris kerkis USA jaemüügi veisehind 4,772 dollarile naelast. Kahe aastaga on hind tõusnud 19 protsenti.

USDA prognoosib 2013. aasta toiduhindade inflatsiooniks kuni neli protsenti. Alates 2004. aastast on olnud USAs keskmine aastane toiduhindade tõus kolm protsenti.

Batista kõrgema veiseliha hinna ootus põhineb eeldusel, et USAs jagub piisavalt sademeid. Kui aga sademeid ei tule piisavalt ja heinamaa kuivab põua tõttu, mis vähendab ka teraviljasaaki, siis tuleb uus karja likvideerimislaine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960