Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestimaalaste jõukuse kasvades kasvab mahetoodete tarbimine

Sel nädalal avas Rimi Ülemiste hüpermarketis kolmanda talupoe, kus pakuvad oma toodangut Eesti väiketootjad.

Talupoe eestvedaja ja osaühingu Talu Toidab esindaja mahetalunik Margus Lille sõnul on seni avatud Rimi talupoodidel oma väljakujunenud klientuur. „Paljud tarbijad hindavad talupoodi mugava alternatiivina talust või turult toodete ostmisele ning klientide huvi Rimi talupoodide vastu on kõrge,“ kommenteeris Lille.

Talupoe valikus on piima-, liha- teravilja- ja pagaritooted, samuti taimeteed, maitsetaimed, munad, hoidised, mesi ja köögiviljad. 70% talupoe sortimendist moodustab mahetoodang. „Enamus talupoe valikust toodetakse käsitöönduslikult. Tegemist on hoole ja armastusega valmistatud väikeste partiidega, mis ei jõua kunagi suure kaupluse riiulitele, kuid Talu Toidab riiulitelt leiab neid palju,“ lisas Lille.

Margus Lille arvates mahetoidu tarbimine kasvab Eestis iga aastaga ja üha kiiremini. Paljud mahetooted pole oluliselt kallimad tavatoodetest, näitena võib tuua lamba- ja lihaveise liha, taimeteed ning mee. Piimatoodete puhul pole hinnaerinevus suuresti mitte seotud sellega, kas tegemist on mahe- ja tavatootega, vaid sellega kas toode on valmistatud väikeses talumeiereis või suures tööstuses. Väikeses tööstuses valmistamisel on toote omahind kallim. Kui võrrelda väikeste mahe- ja tavameiereide hindu, siis on need sarnased.

Väiketootja saab oma tooteid müüa Talu Toidab OÜ vahendusel, ei ole vaja suhelda RIMI ostujuhtidega. „Koos mõtleme välja, kas saame kohe tooted müüki võtta või on vaja midagi veel eelnevalt teha. Tootjatele on keeruliseks osutunud korrektne toote märgistus ja logistika. Kui toote märgistusega saame me ise tootjale nõu anda, siis logistilist abi osutab meile enamasti TÜ Eesti Mahe. Väga palju on talutoodete turustamisele kaasa aidanud seadusemuudatus, mis võimaldab taimseid tooteid müüa koduköögi teavitusega. Kahjuks peab loomsete toodete kaupluses müümiseks olema tunnustus ja seetõttu ei saa me paljusid maitsvaid lihatooteid klientidele pakkuda, neid saavad tootjad müüa vaid otse tarbijale“ sõnas Lille.

Uue talupoe suuremad tarnijad on TÜ Eesti Mahe, Märjamaa Lihatööstus, Pajumäe talu, Nopri Talumeierei, Esko talu meierei, Ojametsa-Peetri talu, Taarapõllu talu, mitmed väiksed teesegude valmistajad jt. Kokku tehakse koostööd ca 50 väiketootjaga. Väikestes partiides toodetut võib leida vaid Talu Toidab poest, näiteks mitmeid hoidised, mahlu, Lembit Andersoni ja Bioteegi pagaritooteid jm.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960