Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnainvesteeringute Keskus toetab energiasäästu

SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) rohelise investeerimisskeemi 2011. aasta rahastusvooru kütteprojektid on lõpusirgel.

Sarnaselt varasemaga jätkub suuremahuline energeetikaprojektide rahastamine ka käesoleval aastal. Uue toetatava tegevusena on lisandunud tänavavalgustuse programm, mis tagab 7 Eesti linnas energiasäästliku tänavavalgustuse.

„Sel sügisel lõppesid soojustorustike ehitustööd Sillamäe ja Kiviõli linnas ning Keeni külas, kus projektide raames rekonstrueeriti kokku üle 3500 m soojustorustikke. Samuti valmisid ehitustööd Rakvere linnas, Kohtla-Järve linna Sompa ja Kukruse linnaosades ning Suure-Jaani vallas Sürgavere külas. Varasematest projektidest on sel aastal tööd lõppenud Paides, Pärnus, Vaidas ning Lähtes. Nimetatud piirkondades on teostatud tööde tulemusena olulisel määral vähenenud tänavate ja õuealade kütmine ning kallist soojust on võimalik kokku hoida üle 10 000 MWh aastas,“ sõnas KIK-i juhatuse liige Andrus Kimber.

Energeetika projektide toetamist jätkab KIK ka edaspidi. Novembri lõpus sõlmiti toetuse saajatega lepingud 22 kaugkütteprojekti elluviimiseks ning 7 Eesti linna tänavavalgustuse uuendamiseks. Kaugkütteprojektides rekonstrueeritakse soojusvõrgustikke täiendavalt mahus 35 000 m ning viiakse biokütusele üle 11 väikekatlamaja, mille tulemusena vähenevad soojuse kaod ülekandevõrgustikes ligikaudu 20 000 MWh aastas. Kuressaares, Valgas, Võrus, Jõhvis, Haapsalus, Keilas ning Paides uuendatakse kokku ligikaudu 11000 valgustuspunkti ning varustatakse need kaasaegsete juhtimist võimaldavate süsteemidega, mille tulemusel on elektrienergia kokkuhoid ligikaudu 5000 MWh aastas.

CO2 kvoodimüügist rahastatav roheline investeerimisskeem on välisõhu kaitse seaduse tähenduses Kyoto protokolli artikli 17 kohaste riigi lubatud heitkoguse ühikutega kauplemisest saadavate vahendite suunamine keskkonnasäästlikesse projektidesse või programmidesse. Praegu läbi KIKi suunatavad toetused on mõeldud koostootmisjaamade, katlamajade ja soojustrasside renoveerimiseks ning tuuleenergia arendamiseks. Täiendavalt on käivitunud ka tänavavalgustuse rekonstrueerimise programm. SA KIK-i poolt rakendatavast rohelisest investeerimiskeemist on siiani kolme vooruga rahastatud 63 soojusmajanduse projekti, 3 tuuleenergeetika projekti ning 7 tänavavalgustuse rekonstrueerimise projekti.

2000. aasta mais tegevust alustanud Keskkonnainvesteeringute Keskus on juhtiv keskkonnaabi ja -investeeringute suunaja. KIK suunab keskkonnakasutusest laekuva raha keskkonnaprojektide arendamisse, täidab Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi keskkonnaprojektide rakendusüksuse ülesandeid ning rakendab rohelist investeerimisskeemi (CO2 kvoodi müük ja toetuste vahendamine). Ühtlasi on KIKist võimalik keskkonnaprojektide arendamiseks laenu taotleda.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960