Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandussektori kogutoodangu väärtus tõuseb

Eesti põllumajandussektori kogutoodangu väärtus suureneb 2012. aastal esialgsel hinnangul 9%, moodustades 816 miljonit eurot.

Euroopa Liidu 27 liikmesriigi põllumajanduse kogutoodang suureneb käesoleval aastal 2% võrra, sh suurenesid nii taimekasvatustoodangu (1%) kui ka loomakasvatustoodangu väärtus (4%). Põllumajandustoodangu väärtuse suurenemine on tingitud hinnatõusust, kuivõrd taimekasvatustoodangu maht vähenes samal ajal 5% võrra ja seda põhiliselt ebasoodsate ilmastikuolude tõttu; loomakasvatustoodangu maht jäi eelneva aastaga samale tasemele.

Eesti põllumajandussektori kogutoodangust moodustavad 49% taimekasvatussaaduste toodang, 48% loomkasvatussaaduste toodang ning 3% põllumajanduslikud teenustööd. Eelnevatel aastatel (v.a. 2007.a) on loomakasvatustoodang ületanud taimekasvatustoodangut.

Piimatoodangu väärtus moodustab traditsiooniliselt põllumajandussaaduste toodangu väärtusest Eestis suurima osa (ligi 25%) ja kuigi piimatoodang suurenes, siis hinna langus vähendas piimatoodangu väärtust 5%. Oluline kogutoodangu väärtuse suurenemise mõjutaja on teravilja tootjahinna tõus 14% ja koguse suurenemine 36%. Põllumajandustootmise sisendite (s.t. vahetarbimise) väärtus on suurenenud 8%, enim on mõjutanud seda loomakasvatuses kasutatava sööda hinna tõus.

Euroopa Liidu 27 liikmesriigi faktortulu ehk netolisandväärtus faktorhinnas, mis kajastab tasu kõikide tootmistegurite (maa, tööjõud ja kapital) eest ja hõlmab tootmisega tegelevate üksuste poolt loodud koguväärtust aasta keskmise töötaja kohta, suurenes 0,4%. Kõige suurem kasv põllumajandussektori faktortulus aasta keskmise töötaja kohta võrreldes eelneva aastaga on Belgias (+31%), vastav näitaja väheneb enim Rumeenias (-16%). Eesti vastav näitaja suurenes 8%.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960