Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG avas pidulikult Ojamaa kaevanduse

Eile, 31. jaanuaril avas VKG Eesti Vabariigi Presidendi Toomas Hendrik Ilvese osavõtul Ojamaa kaevanduse.

Vahetult enne piduliku sündmuse algust külastas vabariigi president kaevandust, tutvus erinevate maaaluste automatiseeritud protsessidega ning suhtles kaevuritega.

Avalindi lõikasid läbi president Ilves ja VKG esindajad.

Kaevanduse avamisele olid kutsutud kõik Ojamaa rajamisega seotud kontserni partnerid ja kaevanduse töötajad.

 

„Põlevkivi on täna Eesti põhiline energiaallikas ja jääb meile vähemalt väga oluliseks energiaallikaks ka nähtavas tulevikus. Kui õpime põlevkivi senisest paremini ja mitmekülgsemalt väärtustama, seejuures rõhutatult hoolides keskkonnast, siis käitume targalt. Mul on hea meel, et VKG on siin üheks tugevaks eestvedajaks ning loodan, et Ojamaa põlevkivist saame varsti ka Eesti enda diiselkütust. Tunnustagem uue kaevanduse avamisega seotud kaevureid ja insenere. Tänu teile on Eesti kodud soojad ja valged, meie e-riik toimib. Tänu teile on Eesti praegu Euroopa Liidus üks energia sisseveost vähemsõltuvaid riike, see aga on juba Eesti julgeoleku ja iseseisvuse küsimus" sõnas President Toomas Hendrik Ilves.

„Oleme aastate pikkuse tööga ja sadade miljonite eurode investeerimisega välja arendanud kõige keerukama põlevkivi kasutamise väärtusahela. Üheks suurimaks investeeringuks selles on Ojamaa kaevandus. VKG maksab põlevkivi väärtusahela osas otseseid ja kaudseid riigi makse 2013 aastal 45 miljonit eurot ehk 16 EUR tonni ümbertöödeldava kivi kohta. Toodame põlevkivist peenkemikaale ja kütuseid, lisaks mineraalsest osast ehitusmaterjale, seejuures kasutatakse ära kogu jääksoojus linnade kütteks ja elektrienergia tootmiseks. Mida keerukam ja efektiivsem väärtusahel, seda rohkem inimesi saab tööd ja rohkem maksutulu eesti rahvas”, kommenteeris kaevanduse avamisel VKG juhatuse liige Priit Rohumaa.

Tänu Ojamaa kaevanduse rajamisele, taaselustas VKG ka Ida-Virus kaevurite päeva traditsiooni.

VKG on Eesti suurim põlevkivi ümbertöötlemisettevõte. Kontsern annab tööd rohkem kui 2 000 inimesele, mille valduses on oma kaevandus, viis põlevkivi ümbertöötlemisvabrikut ning oma transpordi-, montaaži- ning energeetikaettevõte. Kontserni käive ületas 2012. aastal 200 mln eurot, keskkonnainvesteeringud on viimase kaheksa aasta jooksul ületanud 64 mln eurot. VKG on saanud Eesti vastutustundliku ettevõtte tiitli 2010., 2011. ning 2012. aastal. 2011. aastal sai ettevõte aasta keskkonnategu 2011 auhinna keskkonnajuhtimise kategoorias. Maailmas on VKG oma töötlemismahtude poolest Hiina Fushuni põlevkivitöötlemise kompleksi järel teisel kohal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960