Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD: Ministeeriumi teenetemärkide saajad

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder andis põllumajandusministeeriumis Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud aktusel üle ministeeriumi teenetemärgid.

Vaata fotosid:

Kuldne teenetemärk on Eesti piimanduse arendaja ja eesvedaja, kes pole märkamata jäänud ka välismaal – 2010. aastal tunnustas Soome president Tarja Halonen Rein Nigulit Soome Lõvi rüütelkonna I klassi rüütlimärgiga. 1962. aastal võimeistrina alustanud Rein Nigul on juhtinud erinevaid piimatoodete kombinaate, põllumajandusministri asetäitja ja kantslerina põllumajandusministeeriumi ning konsulteerinud Soome, Ukraina, Valgevene ja Balti riikide piimandusettevõtteid. Alates 2001. aastast on Rein juhatuse esimees Tallinna Külmhoone Läti tütarettevõttes Livonia ning juhatuse liige ja ostudirektor AS-is Valio.

Rein Nigul

Hõbedane teenetemärk

Aino Toome

töötas 40 aastat riiklikus veterinaarteenistuses Lääne-Virumaa Veterinaarkeskuses. Aastate jooksul on ta olnud paljude uute ametnike õpetaja ja juhendaja ning oma tööd teinud alati ausalt, kohusetundlikult ja täpselt. Töö kõrvalt on Aino Toome olnud aastaid ühiskondlikult aktiivne erivajadustega laste murede lahendamisel.

Andres Kallaste

on zooinsener ja põllumajandusteaduste kandidaat hobusekasvatuse alal. Ta on tunnustatud tõuaretusspetsialist ja hindaja. Kolleegid Eesti Hobusekasvatajate Seltsist ütlevad, et Andres Kallaste on järjekindel ja kompromissitu tori tõu aretaja ja propageerija.

Ants Bender

on põllumajandusteaduse valdkonda heintaimede sordiaretuse ja algseemnekasvatuse alal panustanud juba 40 aastat. Ta on aretanud viis heintaimesorti, tutvustanud teadustulemusi rohkem kui 100 publikatsioonis ning esinenud ettekannetega arvukatel info- ja õppepäevadel. Ants Bender on 2002. aastast Põllumajandusministeeriumi Teadusnõukogu liige.

Eda Laas

on andnud suure panuse Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi struktuuri loomisse ning organisatsiooni juhtimisse ja arendamisse juba alates 1997. aastast. Eda Laasi juhtimisel valmivad Rakvere Veterinaar- ja Toidulaboratooriumis kõrge kvaliteediga ja rahvusvaheliselt aktsepteeritavad laboratoorsed uuringud ning antakse nõuandeteenust.

Egon Palts

, Põllumajandusameti mahepõllumajanduse osakonna juhataja, on tänu oma laiale silmaringile ja kohusetundlikkusele kaasatud mitmete projektide ning komisjonide töösse. Tema panusega sektori infosüsteemi loomisesse sai mahepõllumajandusest üks esimesi valdkondi, kus toimib elektrooniline andmevahetus ja aruandlus erinevate ametiasutuste vahel.

Elve Joon

on Kodukant Viljandimaa asutajaliige, maakonna külainimeste nõustaja, koolituste korraldaja ja koolitaja. Ta tegeleb ka Karksi valla kultuuriloo uurimisega, on giidiks kodukoha tutvustamisel ning tänu temale edeneb külaliikumine, traditsioonid ja kultuuriväärtused.

Jaan Leetsar

on andud silmapaistva panuse Eesti maamajanduse arendamisse ja ühistegevuse idee propageerimisse. Ta on ühistegevuse teemal avaldanud 16 raamatut ning juhendanud hulgaliselt magistri- ja bakalaureusetöid. Oma nõu ja jõuga on ta aidanud luua mitmeid, nüüd edukalt tegutsevaid, ühistuid erinevates Eesti maakondades. Aastatel 1992–1994 oli Jaan Leetsar EV põllumajandusminister.

Jüri Kasesalu

on olnud üle 40 aasta Eesti peamine ja tuntuim kalahaiguste uurija ja nõustaja kalakasvatuse valdkonnas. Tema tööde tulemuseks on olnud kalahaiguste tõrje ja profülaktika meetmete väljatöötamine Eesti kalakasvanduste jaoks.

Laine Magus

asus 1995. aastal juhtima osaühingut Sõrandu Farm, säilitades seeläbi paljudele töö nende kodukohas. Viimastel aastatel on ta töötanud ka Estonia OÜ ja Kabala Farmi loomakasvatuse üldjuhina. Laine Magus on oma kodukohas ka aktiivne külaelu korraldaja.

Leiti Tulf

on tänu aastakümnete pikkusele kogemusele personalitöö valdkonnas põllumajandusministeeriumi personalitöö vankumatu alustala. Ta on oma töös väga kohusetundlik ja korrektne, vastutulelik ning alati kõikidele abivajajatele nõu ja jõuga abiks.

Olavy Sülla

on üks Eesti esimesi põllumajandusvaldkonna konsulente, Pärnumaa Talupidajate Liidu ning Pärnumaa Nõuandekeskuse juhatuse esimees. Eesti põllumajanduskonsulendid valisid endi seast 2010. aasta töö eest parimaks just tema, tõsted teda esile kui üht Eesti tugevamat finantsnõustajat põllumajanduses.

Piret Pihelon

edukas talupidaja juba 1990. aastast. Ta on toetanud väiketootjate otseturustamise võimalusi ja korraldab Tapa linnas turu tegevust, propageerides otse tootjalt tarbijale programmi. Tema talu toodangut müüakse Tapa turul juba 21 aastat, talus käivad aga igal aastal külas lasteaia ja kooli lapsed, kes õpivad tundma talus tehtavaid töid.

Rein Viiralt

on aktiivne põllumajandusteadlane, rohumaaviljeluse koolkonna järjepidevuse tagaja, kes on juhendanud mitmeid teadusmagistreid ja doktorikraadi väitekirjade koostamisi. Et panustada rakendusuuringute teostamisse, peab Rein Viiralt iseäranis oluliseks koostööd põllumajandustootjatega.

Teet Soorm'i

juhtimisel on Talleggist saanud jätkusuutlik ja tugev ettevõte. Linnuliha toodangu maht on tema juhtimise ajal kasvanud 5 tuhande tonni võrra aastas ehk 40%. Loodud on uusi töökohti maal, elule on toodud vanu mahajäetud farme ja kasvanud on Eesti linnulihaga isevarustatuse tase. Teet Soorm on täna aktsiaseltside Tallegg, Rakvere Lihakombinaat ja Ekseko juhatuste esimees.

Vello Ilves

on loomakasvatuse, maaettevõtluse ja finantsmajanduse konsulent ning Harju Taluliidu nõuandekeskuse juhataja. Ta on läbi nõustamistegevuse olnud abiks kümnetele ja sadadele põllumajandusettevõtjatele, seda nii läbi individuaalnõustamise kui erinevate koolituste ja infopäevade läbiviimise.

Auväärsed teenetemärgi saajad
Foto: Meeli Küttim
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960