Põllumajandusamet tunnistas tuulekaeravabaks üle 1500 hektari maad

2012. aastal tunnistas Põllumajandusamet esmakordselt tuulekaeraga saastunud põllumassiive tuulekaravabaks. Kokku tehti 51 tuulekaeravabaks tunnistamise otsust ja vabaks tunnistati 1531,4 hektarit põllumaad.

Kõige enam otsuseid tehti Rapla ja Jõgeva maakonnas (mõlemas 9 otsust) ning Harju maakonnas (8 otsust). Vabaks tunnistamise taotlusi ei esitatud Ida-Viru ja Võru maakonnas, Põlva maakonnas esitatud taotluse kontrolli periood pikenes seoses kasvatatava kultuuriga. Suurimad vabaks tunnistatud pinnad asusid Jõgeva maakonnas (626,9 ha), Harju maakonnas (386,9 ha) ja Pärnu maakonnas (134,2 ha). Tuulekaeraga saastunud alade andmekogus oli 31. oktoobri 2012. a seisuga tuulekaerast saastunud pinda 215 600 ha.

Enamus taotluse esitajatest olid väikesed ettevõtted. Vabaks tunnistatud pinnast kasvas 17,1 % teravili, 7,4% raps ja rüps ning 1,1% muud kultuurid. Ülejäänud pinnal kasvasid heintaimed. Neljal põllumassiivil pikenes kontrolliperiood, sest põldudel kasvatati kaera, kust tuulekaera on keeruline eristada ja millest tingituna ei arvestata seda aastat kontrolliperioodi hulka.

Tuulekaerast on Eestis saanud raskesti tõrjutav umbrohi. Tuulekaera tõrjeabinõude rakendamise eesmärk on vähendada tuulekaera levikuala. Samuti on tuulekaeravaba põllumaa oluline eeltingimus nõuetekohase seemne ja taimekasvatussaaduste tootmiseks. Üha enam on saastunud põlde, mis ei sobi seemnekasvatuseks. Samuti põhjustab tuulekaer majanduslikku kahju teravilja tootmisel, kus halvemal juhul ei saa saastunud põllult turustuskõlbulikku vilja.

Maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse kohaselt peab maakasutaja tuulekaera esinemisest teavitama Põllumajandusametit. Maakasutaja, kes on rakendanud tuulekaera tõrjeabinõusid ja  kelle hinnangul põllumassiivil ei esine enam tuulekaera, võib esitada  taotluse põllumassiivi tuulekaeravabaks tunnistamiseks. Põllumajandusamet kontrollib tuulekaera esinemist põllumassiivi põldudel taotluse esitamise ja sellele järgneval aastal. Kontroll viiakse läbi ajal, mil tuulekaera on võimalik visuaalselt tuvastada. Põllumassiividel, kus kontrolli käigus tuvastatakse tuulekaera, tuleb jätkata tuulekaera tõrjeabinõude rakendamist kuni sellest vabanemiseni. Otsus põllumassiivi tuulekaeravabaks tunnistamise kohta tehakse taotluse esitamise aastale järgneval aastal hiljemalt 31.oktoobriks.

Tuulekaeral on tugev juurestik, mistõttu ületab see toitainete ja vee omastavuselt paljusid kultuurtaimi. Ühel tuulekaera taimel võib valmida kuni 200 seemet. Seemned valmivad ebaühtlaselt, mistõttu võib hulgaliselt tuulekaera seemneid variseda põllule enne teravilja valmimist ja koristamist. Tuulekaera seemned võivad püsida mullas idanemisvõimelisena kuni 10 aastat, kuigi enamik seemneid idaneb siiski 3-4 aasta jooksul. Samas võib tuulekaera seeme idaneda juba 1-2?C juures ning ka 20-30cm sügavusel mullas. Tuulekaera seemned järelvalmivad ka väljakitkutud taimedel.

Tuulekaeravabaks tunnistamise taotlusi saab esitada Põllumajandusametile 1. jaanuarist kuni 31. maini. Vabaks tunnistamise info ja taotluse soovituslikud vormid on leitavad Põllumajandusameti kodulehel www.pma.agri.ee tuulekaera valdkonna alt. Täiendavat infot saab küsida Põllumajandusameti seemnete osakonnast või maakondlikest keskusest.

Artikkel ilmus EPKK Teraviljafoorumi raames.

Osale arutelus

  • Virve Straume

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised