Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esmaspäevani saab  esitada vesiviljeluse investeeringutoetuse taotlusi

Toetustaotluste vastuvõtt toimub 8. aprillini, taotlusvooru eelarve on ligi 1,7 mln eurot. Toetuse eesmärk on vesiviljeluse tootmismahtude suurendamine, kasutades kaasaegseid ja keskkonnasõbralikke tehnoloogiaid.

Toetust saab taotleda uue vesiviljeluskasvanduse püstitamiseks ja olemasoleva rekonstrueerimiseks, laiendamiseks ning tehnosüsteemide muutmiseks. Toetust makstakse kuni 50% abikõlblike kulude maksumusest. Toetuse maksimaalne suurus sõltub kasvatatavast liigist ja planeeritavast toodangumahust.

Meetme määruses on muudatusi. Olemasoleva vesiviljeluskasvanduse rekonstrueerimiseks saab toetust eeldusel, et hoone põhiprojekti või rajatise ehitusprojekti järgne keskmine aastane tootmismaht on enne või pärast projekti elluviimist täisvõimsusel vähemalt 50 tonni tuuraliste, lõheliste või ahvenaliste seltsi kuuluvat kala.

Varem oli nõutav olemasoleva vesiviljeluskasvanduse rekonstrueerimise järgne keskmine aastane tootmismaht 100 tonni. Muudatus määruses võimaldab toetust taotleda ka väiksematel ettevõtetel.

Teine oluline muudatus seisneb Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) tunnustuse ajalises piirangus. 2011. a pidi karpkala- või jõevähikasvanduse ettevõtja olema toetuse taotlemiseks tunnustatud juba seisuga 1. jaanuar 2011. Algava taotlusvooru puhul selline ajaline piirang puudub, kuid olemasolev toetust sooviv vesiviljeluskasvandus peab olema VTA poolt tunnustatud või peab tegevus toimuma vastavalt loomatauditõrje seadusele piiritletud alal.

Tänavu esitatavate taotluste kohta teeb PRIA määramisotsused 14. augustiks. Toetuse saajatel tuleb toetatav tegevus vähemalt 30 protsendi ulatuses ellu viia (ja esitada selle kohta PRIAsse kuludokumendid) ühe aasta jooksul toetuse määramisest arvates.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960