Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aprillis valmistugem pindalatoetusi taotlema

Aprillis jõuavad maaharijateni materjalid pindalatoetuste taotlemiseks. Taotlusvoor algab 2. mail, aga ettevalmistusi taotlemiseks saab alustada kohe.

Varem e-PRIAs pindalataotlusi esitanud kliendid leiavad kogu info e-PRIAst, paberil taotlusi esitanud saavad vajaliku materjali posti teel.

Postiga saadame klientidele pindalatoetuste taotlusvormi koos põldude loetelu vormiga, kus on eeltäidetud andmed 2012.a taotluse alusel kindlaks tehtud andmetega. Eeltäidetud andmed on abistav info – kindlasti tuleb teha vormidele kõik vajalikud märked 2013.a taotlemise kohta. 

Andmete õigsuse eest vastutab taotleja

PRIAl tuleb igal aastal teha hulk järelepärimisi ja lahendada vaideid seoses taotlustega, kuhu on unustatud teha vajalik „linnuke“ soovitud toetuse kohta. Eksitakse ka põllukultuuride märkimisega, rohumaa rajamise aastaga jne. Viieaastase kohustuseperioodiga toetuste taotlejad unustavad vahel märkida, et kohustuse täitmist (st toetuse taotlemist) jätkavad.

Enamasti tuuakse ebatäpsuste põhjuseks hajameelsus või tähelepanematus. PRIA on arusaamatused lahendanud võimalust mööda klientidele vastu tulles, kui põldudel tegelikult nõutud töid tehakse.

Edaspidi aga tuleb taotlejail olla väga tähelepanelik, sest hooletusel võib olla raske tagajärg.  7. veebruaril langetas Euroopa Kohus otsuse, mis jättis toetusest ilma ja nõudis varem makstud keskkonnatoetuse tagasi Läti põllumehelt, kes unustanus teha taotlusvormile märke eelmisel aastal alustatud mahepõllumajandusliku toetuse kohustuse jätkamise kohta. Ei aidanud põllumehe vabandus, et tegu oli unustamisega ning oma ettevõttes täidab ta jätkuvalt kõiki mahetootmise nõudeid. Euroopa Kohtu otsuste sisu võib saada eeskujuks samalaadsete kaasuste edaspidisel lahendamisel Euroopa Liidu õigusruumis, sellepärast olge taotlemisel täpsed!

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960