Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mikropõllumajandusettevõtjad saavad investeeringuteks 19,87 miljonit eurot

PRIA määras maaelu arengukava meetme 1.4.1 raames mikropõllumajandusettevõtte investeeringutoetusi 396 taotluse kohta kokku 19,87 miljonit eurot.

Meetme 1.4.1 taotlusvoor oli käimasoleval rahastusperioodil juba kuues ning taotlusi on alati esitatud rohkesti. Seekordsesse taotlusvooru laekus 672 taotlust, millest 8 annulleerisid esitajad ja ühe jättis PRIA menetlusse võtmata kui ebakorrektse. Toetusesoove oli kokku ligi 30 mln euro ulatuses.

Taotlusvooru eelarves oli toetusteks 19,87 mln eurot ning toetuse saajad tuli selgitada taotlustele antud hindepunktide abil moodustatud pingerea alusel. Maaelu investeeringubüroo juhtivspetsialisti Bella Štenovi kinnitusel oli meetme määruses sätestatud hindamiskriteeriumide alusel võimalik ühele taotlusele saada kuni 74 punkti, kõrgeimaks hindeks selles taotlusvoorus oli 71. „Eelarvest jätkus raha 396 pingereas eespool olevale projektile ning toetuseta jäid need, kes kogusid vähem kui 48,37 punkti. Toetuse saanud projektidest 61 on mitme ettevõtja esitatud ühisprojektid.“

34 taotlusele tehti mittemääramise otsus sellepärast, et taotleja ei vastanud määruse nõuetele või kavandatud investeering pole abikõlblik, ütles Bella Štenov.

Nii taotlustele antud hindepunktid kui ka juriidilistest isikutest toetusesaajate nimed avalikustab PRIA oma kodulehel www.pria.ee

Maakonniti on kõige rohkem toetusesaajaid Tartumaal (52 taotlust, 2,69 milj eurot). Kokku sooviti toetust taotleda 2779 tegevuse jaoks, nendest suurim osa oli masina või seadme (v.a traktori) ostmiseks ja paigaldamiseks (2106 taotlust) ja traktori ostmiseks (349 taotlust).

Toetuse maksab PRIA välja siis, kui taotleja esitab PRIAsse kuludeklaratsioonid investeeringu osalise või täieliku elluviimise kohta. Seda võib teha neljas osas. Tuleb meeles pidada, et  investeeringu elluviimist on vaja alustada kuue kuu jooksul arvates taotluse rahuldamise otsuse tegemisest. Selle aja jooksul tuleb kavandatavast investeeringust teha vähemalt 25 protsenti. Ülejäänud investeering tuleb teha ja seda tõendavad dokumendid PRIAle esitada hiljemalt 2014. aasta lõpuks.

Maaelu arengukava 2007-2013 programmperioodil on mikropõllumajandusettevõtte investeeringutoetusi määratud kokku üle 107 mln euro ja välja makstud 79 mln eurot. Käesolev taotlusvoor jääb sel programmperioodil viimaseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960