19. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saagi suurus ja kvaliteet sõltub ka kombaini peksumasina ehitusest

Põllumees pole kevadkülviga küll alustanudki kuid ega sügisene viljakoristus sellepärast tulemata jää.

Teraviljakombaini peksumasina, eeskätt peksuaparaadi ja puisturi konstruktsiooni areng kulgeb kahes põhisuunas: täiustatakse peksuaparaate (risti- või pikitrumliga) ja puistureid (klahv- või rootorpuistur).

Tavapeksuaparaadid (ristitrumliga) erinevad trumlite arvu poolest, need võivad olla ühe või mitme trumliga (2…4). Tavapeksuaparaadiga kombainidel kasutatakse enamasti klahvpuisturit (4…8 klahvi), kuid on ka piki kombaini paiknevad silindrid, milles pöörlevad rootorid. Pikitrumliga (rahvasuus rootorkombain) peksuaparaadil täidab silinder koos pöörleva rootoriga nii peksuaparaadi kui ka puisturi ülesandeid.

Plusse ja miinuseid on nii ühel kui teisel peksuaparaadi kontseptsioonil seda nii terade väljapeksu, separeerimise kui ka põhu peenestamise osas. Nimetatuid seoseid on uuritud matemaatilise simulatsiooni meetodil. Uurimistulemustest selgub, et terade peast väljapeks ja separeerimine on parem mitme trumliga peksuaparaadil. Veelgi parem on ta pikitrumliga peksuaparaadi korral. Samas on põhu töötlemine (peenestamine) vastupidine.

 

Terade parema separeerimise juures peenestatakse ka rohkem põhku (vt joonis). Oluline on märkida, et erinevad koristustingimused mõjutavad terade separeerimist enam klahvpuisturiga kombainil. Diagrammilt selgub, et terade separeerimine pahmast on parem mitme peksutrumli ja veelgi parem pikipeksutrumli ning rootorpuisturiga kombainil. Põhu peenestamine on vastupidine.

Pikitrumliga kombainid vigastavad vähem teri, kuna terade eraldamine peast ei toimu mitte löögi toimel, vaid need hõõrutakse peast välja. Seega sobiksid need hästi seemne- ja toiduvilja koristamiseks.

Mitme peksutrumliga kombainid peenestavad põhku paremini kuiva, kui niiske vilja koristamisel. Terade separeerimine on parem mitme peksutrumliga kombainil. Arvamus, et mida pikemad on puisturi klahvid (puisturi suur separeeriv pind) seda väiksem on terakadu, pole eelöeldu põhjal veenev. Peksumasina tootlikkuse "pudelikaelaks" on olnud ja on ka praegu peksuaparaat. Mida rohkem teri eraldatakse, separeeritakse läbi peksukorvi, seda väiksem on terakadu. Hea tulemus on 85-90 %. Kõigi ülejäänud terade kättesaamine, mis liiguvad edasi puisturile pole millegagi tagatud.

Esimesed 1997. aastal Eestisse  toodud aksiaaltrumliga (rootorkombain)  kombainid kandsid firma Case IH nime (Case 2188 ja Case 2388). Tänaseks on rootorkombainide turg laienenud ja põldudel võib kohata nii Claasi, John Deere, New Hollandi ja Case firma nii ristitrumliga (tavapeksuaparaat) ja rootorpuisturiga kui ka täis rootorkombaine. On nii ühe kui kaherootorilisi, mis pöörlevad kombaini pikisuunas asuvais silindris.

Uue kombaini ostul tuleks eelpool nimetatud peksumasina iseärasustele siiski tähelepanu pöörata, kui on selge, milleks põllult tulevat teravilja kavatsetakse kasutada.

 

Autor: Ilmar Karjane

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960