26. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektor soovib põllumeestele ohutuid kevadtöid

Kui vähegi maad kannatavad harimist, minnakse kohe kevadisi põllutöid tegema. Aga kas kõik on ikka korras? Mis on siis veel tegemata?

Traktorid ja haakeriistad, sh külvikud, kemikaalide pritsid jt töövahendid on ju korras. Kõik on üle vaadatud, korrasoleku kontrolli eest vastutav isik on oma otsusega lubanud masinad töösse. Ega siis ometi ei pea hakkama traktoristidele läbi viima töötervishoiu ja tööohutusalast täiendjuhendamist. Milleks? Mees on töötanud aastast aastasse.

Aga siiski. Kui töötajal on olnud töös pikem vaheaeg kui kolm kuud, on tööandja kohustatud läbi viima töötervishoiu ja tööohutusalase juhendamise. Talvel ei tehta põlluharimistöid. Ja ongi olnud töös pikem vaheaeg kui kolm kuud. Samas võib olla soetatud uut tehnikat. Kui on töövahendeid uuendatud, siis tuleb samuti viia läbi täiendjuhendamine.

Ohutusalane juhendamine peab hõlmama teavet ohtude kohta ja ohuolukordade kohta, mis kaasnevad või võivad kaasneda töövahendi kasutamisega. Uue töövahendi kohta tuleb koostada ja kinnitada ohutusjuhend. Ohutusjuhendi koostamisel juhindutakse juba valmistaja tehase poolt antud kasutusjuhendist.

Kindlasti on hea töötajatele rääkida ka sellest, kui ettevõttes on esinenud õnnetuslähedasi olukordi ehk peaaegu tööõnnetusi, kus töötaja oleks võinud saada vigastada. Õnneks õnnelike asjaolude kokkusattumisel õnnetus jäi toimumata. Valutum on õppida ohuolukordadest, kus töötaja viga ei saanud, kui tööõnnetustest, mis tõid kaasa töötaja vigastuse.

Veel üks oluline ohuallikas kevadiste põllutööde ajal on taimekaitsevahendid.

Enamus taimekaitsevahenditest on ohtlikud kemikaalid. Töötajad peavad olema teadlikud tööl kasutatavatest ohtlikest kemikaalidest. Tööandja peab enne ohtlike kemikaalide käitlemist teavitama töötajaid nende võimalikust mõjust tervisele, toime vähendamiseks kasutatavatest isikukaitsevahenditest, riskianalüüsi tulemustest ning ohutuskaardi andmetest. Ohtlike kemikaalide käitlemisel tuleb töötajale tutvustada ohutuskaardi sisu, anda talle sobivad isikukaitsevahendid ja esmaabivahendid. Põllul töötamisel peab ohtliku kemikaali käitlejal olema kindlasti kättesaadav puhas joogivesi ning silmadušš.

Olen nii mõnigi kord kevadtööde ajal ettevõtetes näinud, kuidas tehakse taimekaitsetöid. Traktoristile, kes pritsimistöödel puutub töös kokku ohtlike kemikaalidega, ei ole väljastatud sobilikke isikukaitsevahendeid.

Mis siis tuleb traktoristile kaasa anda, kui ta läheb põllule umbrohutõrjet tegema?

Iga ohtliku kemikaaliga on kaasas ohutuskaart, milles on kirjas aine koostis, teave koostisainete kohta, esmaabimeetmed, tulekustutusmeetmed, meetmed juhuslikul sattumisel keskkonda, käitlemine ja hoidmine, kokkupuute ohjamine/isikukaitse, veonõuded jne. Käideldava ohtliku kemikaali ohutuskaardist tulenevalt tuleb traktoristile anda kaitsekindad, kaitsejalatsid, kaitseriietus, hingamisteede kaitsevahendid ja kaitseprillid.

Eelmisel aastal juhtusin just umbrohutõrje tegemise ajal ettevõttesse, kus ei olnud traktoristile väljastatud üldse isikukaitsevahendeid. Tööandjale koostatud sunniraha rakendamise hoiatusega ettekirjutus täideti ja töötajale väljastati isikukaitsevahendid. Samas ei olnud tööandja täitnud ka teist olulist ohutuskaardi nõuet. Ohtliku kemikaaliga DECIS töötamise käigus kemikaali silma sattumisel ei olnud tagatud esmaabivahendite (silmaloputuspudeli) kättesaadavus. Tööandja on kohustatud kindlustama esmaabivahendite olemasolu töökohtadel, sh ohutuskaardi esitatud esmaabinõuete täitmise.

Hoiame oma töötajaid ja nende tervist. Ennetamine on kõige efektiivsem viis tööõnnetuste ja tervisekahjustuste ära hoidmiseks. Tagagem üheskoos ohutu töökeskkond.

Autor: Valentina Soone

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960