Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

e-PRIAs avatud uus teenus 

Teenus on mõeldud kasutamiseks loomapidajatele, kes soovivad registrit teavitada suure hulga veiste, lammaste või kitsede ehitiste ja/või loomapidajate vahelisest liikumisest lihtsamalt ja väiksema ajakuluga kui varem.

Massliikumise teenus erineb praegu kasutusel olevast (ja ka edaspidi kasutusele jäävast) liikumise teenusest peamiselt selle poolest, et liikunud loomade registrinumbreid ja ehitiste numbreid ei ole enam tarvis ühekaupa sisestada, vaid need saab registrinumbrite nimekirjas märkida „linnukesega“ ning liikumise kuupäev tuleb sisestada ainult ühe korra. Võimalik on ka kasutada nuppu „Vali kõik“ juhul kui liikusid kõik ehitise loomad või kui liikus enamik ehitise loomi ja seejärel mitteliikunud loomade numbrite eest „linnukesed“ ära võtta.

Korraga saab teatada kuni 1000 looma liikumisest.

Kes saavad teenust kasutada

Massliikumisest teavitamist saab alustada ainult loomapidaja, kelle karjast liikusid loomad välja teise Eesti loomapidaja karja. Loomade karja tooja selle teenuse kaudu registri teavitamist alustada ei saa. Küll aga saab karja toomise kinnitada e-PRIA teenuse „Loomapidajaga seotud vigased andmed“ kaudu.

Loomade liikumisest loomapidaja piires erinevate ehitiste vahel saavad massliikumise teenuse kaudu teatada kõik loomapidajad.

Kuidas teenust kasutada

Massliikumise teenusesse jõudmiseks klõpsake e-PRIA teenuste lehel lingil „Veiste, lammaste, kitsede Eesti-sisene massliikumine“.

• Teenuse esimesel lehel tuleb valida liikunud loomade liik (veis, lammas, või kits), liikumise tüüp (teise ehitisse, loomad jäävad oma nimele või teise loomapidaja nimele) ning sündmuse toimumise kuupäev ja seejärel klõpsata nupul „Edasi“.

• Teenuse teisel lehel kuvatakse kõik ehitiste numbrid, milles loomapidajal valitud liiki loomi registri andmetel leidub. „Linnukesega“ tuleb märkida ehitis(ed), millest loomad välja liikusid ja seejärel vajutada nuppu „Edasi“.

• Teenuse kolmandal lehel tuleb sisestada ehitise number, kuhu loomad liikusid (kui eelnevalt oli valitud „teise ehitisse, loomad jäävad oma nimele“) või selle loomapidaja, kelle nimele loomad liikusid, äriregistri- või isikukood, loomapidaja nimi ning ehitise number kuhu loomad liikusid (kui eelnevalt oli valitud „teise loomapidaja nimele“) ja vajutada nuppu „Edasi“.

• Neljandal lehel kuvatakse kõik valitud ehitis(t)es registri andmetel paiknevate loomade numbrid. Iga liikunud looma numbri ette tuleb märkida „linnuke“ ning vajutada nuppu „Edasi“ ja seejärel „Esita dokument“.

Kuidas saab kinnitada karja toomist

Kui teatatud oli loomade liikumisest teise loomapidaja nimele, siis loomade karja tooja saab sündmuse kinnitada teenuse „Loomapidajaga seotud vigased andmed“ kaudu. Teenuse avamise järel tuleb vajutada linki „Parandan vea“, märkida karja toodud loomade numbrid „linnukesega“ ning vajutada nuppe „Edasi“ ja „Esita dokument“.

Kui karja toomist ei soovita kinnitada – näiteks on kogemata teatatud vale looma liikumisest, siis on võimalik valida „Ei kinnita“ ning kirjutada väljale „Kinnitamata jätmise põhjus“ kommentaar, miks karja toomist kinnitada ei soovita. Võimalik on ka osa loomade karja toomine kinnitada „linnukese“ lisamisega ja osa loomade kinnitamata jätmine kui neile „linnukest“ mitte lisada.

Ohtudest teenuse kasutamisel

Oluline on jälgida, et karja tooja äriregistri- või isikukood ja ehitise number, kuhu loomad liikusid on kindlasti õige, sest kui mõni kood saab valesti sisestatud ja juhtumisi on selline kood registris olemas, võib juhtuda, et suur hulk loomi kantakse valesse ehitisse või vale loomapidaja karja! Tähtis on ka jälgida, et saaks sisestatud õige liikumise kuupäev ning looma registrinumbrite valimisel ei vajutataks nuppu „Vali kõik“, kui liikus ainult osa loomadest! Registrikannete hilisem muutmine on väga ajakulukas!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960