Kalakasvataja: poekettide soodusmüügi taga on maksupettus

Kaubanduskettide madalad kalahinnad saavutatakse maksupettusega, mis sarnaneb kütuseaktsiisi petuskeemidega, kahtlustab OÜ AquaMyk omanik Priit Lulla.

"Kuidas saab kauplus müüa kala nelja euroga, kui kalaeksporti vahendaval Oslo börsil maksab sama kala 4,50 eurot," küsis ta Saarte Hääles ning lisas, et transpordikulu, käibemaksu ja kaupluse marginaali arvestades peaks forellikilo hind poes olema 7-8 eurot.

Kuna kala on kiiresti riknev kaup, on ärimeestel maksuametile ka lihtne põhjendada, miks müüdi mingi kogus kala odavamalt, kui see oli sisse ostetud, märkis Lulla.

Rimi Eesti Food ASi kommunikatsioonispetsialisti Katrin Batsi sõnul võib kala hind börsil muutuda ja seetõttu on kaupluse jaoks selle hind sageli erinev; pealegi ostab poekett kampaaniakala Eesti vahendajailt, kel on vahel samuti huvi müüa suuremaid koguseid soodsamalt, et need kätte ei jääks.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Uku Tampere sõnul ei võimalda käibedeklaratsioon kaubapõhiselt deklareeritud ja tasutud käibemaksu hinnata, seega ei saa öelda, millise kilohinnaga jõuab muudes liikmesriikides vabasse ringlusse deklareeritav Norra lõhe Eestisse.

Kommentaar:

Võrumaal Sõmerpalus kalu kasvatav Arvo Leok: See hind, mis meie suurkettides kalal on, on kahtlane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olen sama meelt, et kala hind ei saa olla alla nelja euri kilost. See ei saa olla kuidagi tõepärane, meie poodides on müügil Norra lõhe aga Norra on üldtuntud oma kõrge hinnataseme poolest. Kust ja mis teid pidi see kala aga meieni jõuab on saladus. Mina soovitan eelkõige osta Eesti kalakasvatajate toodangut, seda küll suurtest kettidest on raske leida aga näiteks meie kalapoodidest Tartust ja Võrust saab alati kätte meie oma kasvanduses kasvanud kodumaise kala.

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised