Meelis Mälberg: maaelu sisuks on midagi enamat kui vaid põlluharimine 

Täna Riigikogus toimunud olulise tähtsusega riikliku küsimuse „Eesti maaelu arengukava 2014-2020“ arutelul rõhutas maaelukomisjoni liige Meelis Mälberg, et maaelu sisuks pole juba ammu vaid põlluharimine, loomakasvatus ja metsatöö.

Meelis Mälbergi sõnul ei saa maaelu arengukava eesmärk kindlasti olla raha võimalikult ühtlane jagamine üle maa nii, et kõik võimalikud kasusaajad oleks rahul või siis nii, et rahulolematuid polekski. Paratamatult peame seadma prioriteedid ja tegema valikud. „Täna on traditsioonilistel maatöödel sama tootmismahu juures hõivatuid oluliselt vähem ja needki teevad oma tööd enamasti kõrgtehnoloogiliste seadmete taga. Toetades põllumajandust kui ettevõtlust, ei tohi me unustada vajadust rikastada maaelu erinevate ettevõtlusvormidega. Peame looma võimalused uute töökohtade tekkeks, tooma maale ettevõtlikke inimesi ja innustama neid looma uusi ettevõtteid, hoidma maal noori peresid ja naisi, et nad sünnitaksid ja kasvataksid oma lapsed ülesse maal,’’ ütles Meelis Mälberg.

Parlamendisaadiku arvates peab maaelu arengukava, nagu kogu euroraha kasutamine aastatel 2014-2020, olema kantud eesmärgist valmistada Eestit ette tulevikus saama hakkama ilma eurotoetusteta. „Selleks tuleb juba praegu kasutada euroraha igat senti nagu kasutaksime oma raha. Iga euro peab olema suunatud tootlikkuse kasvule, lisandväärtuse suurendamisele ja konkurentsivõime tõusule ning tagama jätkusuutliku arengu. Otse loomulikult saame seda teha vaid keskkonda ja ressursse säästlikult kasutades. Kõik see peab lõppkokkuvõttes andma meie inimestele igas Eestimaa külas võimaluse hakkama saada ja tagama korraliku sissetuleku ka pärast aastat 2020, kui eurotoetused väga suure tõenäosusega hakkavad vähenema,’’ lausus Mälberg.

 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

LAANEKURU OÜ otsib sihikindlat TEGEVJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

15. aprill 2019

Uudised