Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linery, HTM Grupp ja Kabala Agro on kümne edukama Järvamaa ettevõtja hulgas

Kui eile ilmunud Jõgevamaa edukamate firmade TOPi juhtisid põllumajandusfirmad, siis ka täna Äripäevas avaldatud Järvamaa ettevõtete TOPi esikümnes on taaskord põllumajandussektor esindatud.

Eelmise aasta esikümnest säilitas ja parandas oma kohta tipus mullune viies OÜ Linery, kes sel aastal on neljandal kohal.

OÜ Linery tegevusvaldkonnaks on farmides kasutatavate seadmete müük, montaaz ja hooldus. Näiteks on Linery koostööpartneriteks lüpsirobotite osas olnud Peetri Põld AS, Raufarm OÜ, Mesiviss OÜ ja Orgita Põld OÜ. 2012. aasta suuremateks tehinguteks oli Risti Agro AS, Suurekivi OÜ, Tammsaare OÜ ja Aravete Agro OÜ lautadesse lüpsirobotite ja laudaseadmete müük ja paigaldus.

5. kohal oleva HTM Grupp OÜ põhitegevusala on teraviljakasvatus. 2012. aastal  külvati teravilja kokku 1138 hektaril ja rapsi 552 hektaril. Kokku koristati 4749 tonni teravilja ja 202 tonni rapsi. Realiseeriti 4662 tonni teravilja ja 217 tonni rapsi. Peamised koostööpartnerid olid Scandagra Eesti AS ja Avena Nordic Grain OÜ.

6. kohal oleva Kabala Agro põhitegevuseks on looma- ja taimekasvatus. Piima toodeti 5382 tonni, see on 495 tonni rohkem kui eelmisel aastal. Lehma kohta oli väljalüps 9377 kg. Teravilja kasvatati 1152 hektarit, kõrgemad saagid andsid talinisu ja varane oder vastavalt 6,4 t/ha ja 5,7 t/ha. Kokku toodeti vilja 5118 tonni.

Järvamaa TOPi esikümme (edetabel koostati 2012. aasta majandusnäitajate põhjal):

1. Väätsa Prügila AS - jäätmekäitlus

2. Katri OÜ - jaekaubandus

3. Tafrix OÜ - ehitus

4. OÜ LINERY - kaubandus põllumajandussektoris

5. HTM Grupp OÜ - põllumajandus

6. Kabala Agro OÜ - põllumajandus

7. Fijom Pluss OÜ - toiduainetööstus

8. Paide MEK AS - ehitus

9. Järvamaa Haigla AS - meditsiin

10. Viking Window AS - ehitusmaterjalitootmine

Head kohad saavutasid ka Sõrandu Farm OÜ (13. koht), Abaja Farm OÜ (14. koht), Paistevälja OÜ (18. koht), Peetri Põld ja Piim AS (24. koht), Rebruk Farm OÜ (26. koht), Piimandusühistu E-Piim TÜH (27. koht) ja Metstaguse Agro OÜ (29. koht).

Kogu Järvamaa TOPi koos ettevõtete majandustulemustega leiab tänasest Äripäeva paberlehest. Äripäeva koostatud edetabeleid koos firmade kontaktandmetega saab osta Äripäeva infopangast Agent.

21.10. ilmub Äripäeva Põllumajandustootjate TOP.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960