Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tunnustatud Maitse kvaliteedimärk antakse üheksale tootele

Põllumajandus-Kaubanduskojas toimus 22. korda toiduainete kvaliteedi hindamine. Ristikumärgi taotlemiseks läbis seekordse hindamise edukalt 9 toodet, mis saavad õiguse kanda Tunnustatud Maitse kvaliteedimärki. Ristikumärgiga tooteid on kõige rohkem liha- ja kalatoodete kategoorias, kuid märgi saab ka AS Altia Eesti toode Pirita ürdiliköör ja teraviljatoodetest Balsncki neljaviljakrõbuskid.

Toote püsivalt kõrget kvaliteeti näitav Tunnustatud Maitse ristikumärk antakse neljale AS Maag Lihatööstuse poolt toodetud ja Rannarootsi kaubamärki kandvale täissuitsuvorstile - Hirve täissuitsuvorst, Lihaveise täissuitsuvorst, Moskva täissuitsuvorst ja Sinihallitusjuustu täissuitsuvorst. Seejuures valisid toidueksperdid nendest oma lemmikuks Rannarootsi Lihaveise täissuitsuvorsti.

Kalatoodetest valisid eksperdid pimetestil oma lemmikuks AS Läätsa Kalatööstuse poolt toodetud külmutatud mereannikokteili, mida võib poest leida Kaluri kaubamärgi alt. Kvaliteedimärk antakse ka Kaluri külmutatud mereannikokteilile kammkarbiga. Tunnustatud Maitse märgi kandmise õiguse saab samuti OÜ Viru Rand räimesült, mis läbis edukalt nii laboratoorse kui sensoorse hindamise.

Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.

TNS Emori poolt kevadel avaldatud uuringu kohaselt tunneb ristikumärki 51% Eesti elanikest. Vastajatest 24% märkis, et ristikumärk on neile oluline ostuotsuse mõjutaja.

Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel pimetestil, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Kvaliteedimärgiga toodete kvaliteeti kontrollitakse lisaks põhihindamisele litsentsilepingu kehtimise ajal ka jooksvalt, et tagada märgiga toodete läbivalt kõrge kvaliteet.

Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi saajad selguvad reedeks. Tunnistused hindamise edukalt läbinud toodetele antakse pidulikult kätte Tartus, Vanemuise Kontserdimajas 26. oktoobril kell 18 algaval Eesti toidutootjate sügisballil. Palume ajakirjanikel peol osalemise soovist teada anda hiljemalt 23. oktoobriks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960