Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti osaleb Euroopa Rahuleiva küpsetamisel

9. novembril 2014 möödub 25 aastat Berliini müüri ja „raudse eesriide“ langemisest ning selle puhul pandi Saksamaal ja veel kümnes Euroopa Liidu riigis, sh Eestis, tänavu maha rukis, millest küpsetatakse müürilangemise aastapäevaks sümboolne rahuleib. 

Rahuleiva küpsetamise idee ja initsiatiiv tulevad Berliinist, kus juba 2005. aastast alates kasvatatakse Lepituse kiriku lähistel rahu sümboliseerivat rukist. Just seal kasvanud rukki seemned pandi rahuleiva küpsetamise jaoks septembri alguses mulda ka Eestis.

„Berliini müüri langemine oli oluline eeldus selleks, et Eesti sai taastada oma iseseisvuse, nii et igati oluline on meenutada selle päeva ja sündmuse olulisust rahu tagamisel,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. „On tähelepanuväärne, et selle sündmuse tähistamiseks küpsetatakse rahuleib ja seda just rukkist, mis on ju ka Eesti rahvusvili.“

Rahuleiva rukis külvati Eesti Taimekasvatusinstituudi maadele Jõgevamaal, Venemaa ja Rootsi vahelise sõja lõpetamise lepingu sõlmimise koha lähedale.

Saksamaa suursaadik Eestis, hr Christian Matthias Schlaga külastas Eesti Taimekasvatusinstituudi põldu oktoobris. „Tänan Eestit panuse eest rahuleiva projekti. Olen rõõmus, et „Euroopa Rahuleivaprojekti“ juhtmõte sel moel ka Eestis sümboolselt esile tuleb, meenutamaks Berliini müüri langemist 1989. aastal,“ sõnas Schlaga.

Eesti liitus rahuleiva projektiga selle patrooni, Saksamaa toidu-, põllumajandus- ja tarbijakaitseministri Ilse Aigneri üleskutsel. Projektis osalevad riigid, mis pärast Berliini müüri langemist said lõpuks võimaluse iseseisvuda. Rahuleiva küpsetamisega soovitakse muu hulgas soodustada arutelu põllumajanduse tuleviku üle. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960