Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA alustas otsetoetuste maksmist

Ajavahemikus 4.-17. detsembrini maksab PRIA põllumeestele ja kuni 100-pealiste piimakarjade pidajatele välja tänavu kevadel taotletud nelja liiki otsetoetused.

Neid toetusi on PRIA käesoleval aastal välja arvestanud 16 949 kliendile kogusummas 119,99 mln eurot. Esimesena said ühtse pindalatoetuse (ÜPT) kätte need 2351 põllumeest, kes esitasid taotluse e-PRIAs ja kelle summalt ei tulnud teha vähendusi.

Käesoleval aastal on mullusega võrreldes kasvanud nii toetusealuse põllumaa pindala (+11 618 hektarit) kui ka ÜPT saajate arv (+293).

Tänavu rakendub otsetoetuste väljamaksmisel kaht liiki vähendus. Euroopa Nõukogu määruse 73/2009 alusel tuleb vähendada väljamakstavaid otsetoetusi samal põhimõttel nagu mullu (kõik kliendi saadavad üleminekutoetused ja otsetoetused liidetakse ja kui summa ületab 5000 eurot, siis üle selle jäävat osa vähendatakse 10% võrra ning arvatakse maha üleminekutoetuste summast). Juunikuus välja makstud loomapõhistelt üleminekutoetustelt tehti nende piires vähendused juba enne makset ära. Suurel osal taotlejaist on detsembris saada veel otsetoetusi ning PRIA teeb neile vähenduste osas lõplikud arvestused.

Tänavu lisandus Euroopa Nõukogu otsusel ka teine vähendus: kui taotleja ÜPT ja piimasektori eritoetuse (ERI) summa on üle 2000 euro, siis vähendatakse üle selle jäävat osa 2,453658%.

Kaht liiki vähendused kogu aasta jooksul makstavate otsetoetuste kohta kokku moodustavad  ligi 11,3 miljonit eurot. Vähendustest hoolimata on tänavune määratud otsetoetuste kogusumma ligi miljoni euro võrra suurem kui eelmisel aastal.

Detsembris määras PRIA otsetoetusi järgmiselt:

 

Iga liiki toetus laekub taotleja kontole eraldi maksena. Tehtud vähenduste, tasaarvelduste ning ka toetuse määramata jätmiste kohta saadab PRIA klientidele kirjaliku info. PRIA soovitab kõigil klientidel oodatavate maksete kohta infot vaadata e-PRIAst, valides teenuse “Maksete ja võlgnevuse andmed”.

Detsembris väljamakstavad otsetoetused moodustavad rahaliselt suurima osa PRIA vahendatavatest toetustest ning nende toetuste saajad arvukaima osa PRIA klientide hulgas. Toetused on mõeldud maa harimise ja loomade pidamisega seotud kulutuste osaliseks kompenseerimaks ning põllumajandustootmisega jätkamise motiveerimiseks. ÜPT ja ERI toetust rahastab Euroopa Liit, üleminekutoetusi Eesti riik.

Rohkem infot taime- ja loomakasvatuse kohta vt PRIA kodulehelt www.pria.ee

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960