Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oskar Lihatooted pooldab otsust võtta kasutusele lihasisalduse märgistus

Põllumajandusministeeriumi poolt vastu võetud otsuse kohaselt võivad kõik lihatööstused hakata oma toodetel kasutama märgistust, mis näitab kõrget lihasisaldust ning lihamassivabadust.

Põllumajandusministeeriumi otsuse kohaselt võivad lihatööstused vabatahtlikkuse alusel kasutusele võtta uue märgistuse. Lihasisalduse märki võib kasutada keeduvorstidel, viineritel ja sardellidel vaid juhul, kui toode sisaldab vähemalt 60% liha ning toote valmistamisel ei ole kasutatud lihamassi (ingl.k. mechanically separated meat).

Oskar Lihatoodete peatehnoloogi, Rein Viski sõnade kohaselt saavad nemad hakata ning hakkavadki lihasisalduse märki kasutama kõigil oma eelmainitud toodetel. “Meie tooteportfelli kuulub 14 selle grupi toodet, üheski meie tootes ei ole kasutatud lihamassi ning kõikide viinerite ja keeduvorstide lihasisaldus on üle 60%.”

„Me olime 2009 a. Eesti üks esimesi lihatööstusi, kes tuli turule E-vaba lihaviineriga. Selle viineri lihasisaldus oli 83%, mis tolle aja kohta oli tavatult suur. Üldreeglina ongi E-vabad tooted keskmisest kõrgema lihasisaldusega. See asjaolu annab võimaluse erinevaid E-aineid mitte kasutada, sest kõrge lihasisaldus tagab tootes hea maitse tekkimise ka kunstlikke lõhna- ja maitsetugevdajaid kasutamata. Samuti ei vaja kõrgema lihasisaldusega tooted erinevaid stabilisaatoreid ja emulgaatoreid, kuna lihal endal on piisavalt loomulikke omadusi hea konsistentsiga toote saamiseks“, lausus Visk.

“Mul on hea meel, et märgistus otsustati siiski kasutusele võtta, kuna see aitab tarbijal vahet teha, kas vorst on tehtud lihast või lihamassist. Oskar ei ole oma toodete valmistamisel kunagi kasutanud lihamassi ega hakka seda ka tegema. Meie eesmärk on pakkuda tarbijale vaid puhtast lihast tooteid ning seetõttu võtame uue märgi uhkusega kasutusele”, sõnas Visk.

Tänaseks on Oskar jõudnud uue märgistuse peale panna kolmele tootele – Lasteviiner, E-vaba lihaviiner ning Piimaviiner. Tooteetikette tellitakse ette suurtes kogustes ja see on ka põhjuseks, et teistele etikettidele pole märk veel jõudnud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960