Autor: Ken Rohelaan • 17. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pentus-Rosimannus: kohtume ettevõtjatega lähipäevil

Keskkonnaministeerium kavatseb lähipäevil kohtuda ehitusmaavarasid kaevandavate ettevõtjatega, et arutada edasi riigikohtu otsust seoses keskkonnatasude määrade tõstmisega.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on kohtu seisukoht väga värske ning praegu teevad keskkonna- ja rahandusministeerium koostööd kohtu seisukohtades toodud detailide läbivaatamiseks, et pakkuda valitsusele lahendust.

Ministri teatel on riigikohtu kolleegium oma otsuses nõustunud, et keskkonnakaitse on kaalukas eesmärk ning et eesmärk suunata ettevõtjaid loodusressursse säästvalt kasutama tuleneb põhiseaduses sätestatud keskkonnakaitselistest eesmärkidest.

"Kuna aga 2009. aastal kehtestati majanduskriisi oludes suhteliselt madalad keskkonnatasud ja fikseeriti nende suurus aastate kaupa kuni aastani 2015, on see loonud olukorra, kus sedavõrd pikaks ajaks ette määratud tasusid kohtu seisukoha kohaselt enam muuta võimalik ei ole," selgitas Pentus-Rosimannus.

"Keskkonna jaoks on see paraku selgelt ebaõiglane, sest intensiivistuva kaevandamise tulemusel tekitatakse aasta-aastalt elukeskkonnale suuremat kahju ja koormust, kuid tasu, mis selle kompenseerimiseks aastaid tagasi kehtestatud on, muuta võimalik pole," lisas ta.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõuniku Aire Rihe sõnul on tagastatav summa hinnanguliselt 4,8 miljonit eurot. "Ettevõtted, kes aga soovivad tasu tagastamist, peavad vastavate perioodide kohta esitama uuesti deklaratsioonid 2013. aasta tasumäärade alusel," ütles Rihe.

"Pärast deklaratsiooni parandamist kontrollib tehtud muudatuste korrektsust ja õigsust keskkonnaamet ning enammakstud kantakse summa 30 päeva jooksul ettevõtte ettemaksukontole."

Rihe teatel peab ettevõte esitama taotluse maksu- ja tolliametile, et saada raha firma arvelduskontole. Kui seda ei tehta, siis võib enammakstud summa kajastuda ettemaksukontol ja seda saab kasutada ettemaksukontolt maksude maksmiseks edaspidi.

Riigikohtu otsuse järgi peab riik maksma vastavalt ettevõtete taotlustele tagasiulatuvalt üle esialgse määra küsitud tasusid, mida nõuti alates 1. aprillist 2013.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960