Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder arutas kalatööstuste juhtidega eksporti Venemaale

Riik teeb kalatööstustega tihedalt koostööd, et taastada eksport Tolliliitu, ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

 „Kalatööstused soovivad võimalikult kiiresti taastada ekspordivõimaluse Tolliliitu,“ ütles minister Seeder. „Riik teeb selle nimel ettevõtetega tihedalt koostööd, et vajalikud muudatused saaksid tehtud kiiresti ja võimalikult väikeste kuludega.“

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas, et toiduohutuses on Tolliliidu ja Euroopa Liidu nõuded kohati erinevad ning see ongi praeguse olukorra põhisisu. „Püüame leida võimalusi ka riiklike seireprogrammide laiendamiseks nende näitajate osas, kus Tolliliidu ja Euroopa Liidu nõudmised on erinevad,“ sõnas Seeder.

Rosselhoznadzori tarvis pannakse jaanuari lõpuks kokku tegevuskava, mis näitab, kuidas auditis tehtud ettepanekud ettevõtete tasandil ellu viiakse. „Kohe, kui ettevõte on ka muudatused ellu viinud, saadab Veterinaar- ja Toiduamet Vene kolleegidele kinnitusakti, mis on juba hea tehniline alus läbirääkimisteks ja konkreetsele ettevõttele ekspordi taasavamiseks Tolliliitu,“ selgitas Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Venemaa veterinaar- ja fütosanitaaramet Rosselhoznadzor kehtestas alates 9. jaanuarist viie Eesti piimatööstuse ja kuue kalatööstuse toodangu sisseveo keelu Tolliliitu (Vene Föderatsioon, Valgevene Vabariik ja Kasahstani Vabariik).

Kogu põllumajandussaaduste ekspordist 2013. aasta oktoobri seisuga moodustab eksport Venemaale rahalises väärtuses 18,2% (184,14 mln eurot), kala ja kalatoodete ekspordis on Venemaa osakaal 10%.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960