Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti teraviljast Viru Valgele lisandus 24. eksporditurg

AS Liviko kasutab nüüdsest Eesti enimmüüdud ja eksporditud kvaliteetviina Viru Valge valmistamisel ainult kodumaist teravilja.

„Liviko tundis vajadust juurtele ja Eestimaa puhtale loodusele lähemale tulla ning otsis võimalust Eesti esindusviina taas eestimaisest viljast valmistada. Viru Valge kõrged kvaliteedistandardid ja maitseomadused ei ole Eesti nisule üle minnes muutunud, kuid vilja puhas eestimaine päritolu teeb selle meile veelgi omasemaks,“ rääkis AS Liviko juhataja Janek Kalvi.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tänas Livikot otsuse eest Viru Valget Eesti teraviljast valmistama hakata ning soovis edu. Ministri kinnitusel on Eesti vilja kasutamine märk selle konkurentsivõimest ja kvaliteedist ning annab Eesti põllumehele uusi võimalusi oma vilja müüa.

Nõudmised Viru Valge tootmiseks sobiva piirituse kvaliteedile ületavad oluliselt Euroopa Liidus kehtestatud nõudeid põllumajandusliku päritoluga toidupiiritusele. Eestis võrsunud viljast valmistab Viru Valgele piirituse Lätis Madona piirkonna Biodegviela SIA piiritusetehases. Livikole vajalikes kogustes garanteeritud kvaliteediga piiritust ei õnnestu kahjuks Eesti piiritusetootjalt tarnida.

„Uudis Eesti teravilja kasutamisest ei muuda Viru Valge ekspordistrateegiat. Eksporditurgudel võistleb Viru Valge maailma kõige vägevamate premium-klassi kaubamärkidega ning olulised on bränding, kvaliteet ja traditsioonid,“ selgitab AS Liviko ekspordidirektor Neeme Naaris.

„Kogu toodetavast Viru Valgest müüakse kolmandik välisriikides, nagu ka kogu Liviko toodangust. Viru Valge uusim ekspordiriik on Aserbaidžaan, millest tõotab tulla suur eksporditurg, kuhu Liviko müüb ka Vana Tallinna ja St Crystali likööri,“ täiendas Neeme Naaris.

„Viru Valgel läheb väga hästi ka pikaaegsetes ekspordiriikides nagu Soomes ja vodka sünnimaal, Venemaal ning igal aastal on Liviko suutnud eksporditurgude arvu kasvatada,“ rääkis Neeme Naaris.

Nüüdsest viib Viru Valge Eesti teravilja juba 24 riiki üle maailma. Viru Valge eksporditurud on: Soome, Venemaa, Jaapan, Hiina, Tai, India, Bahrein, Läti, Leedu, Poola, Saksamaa, Taani, Holland, Portugal, Prantsusmaa, Ühendkuningriik, Gibraltar, Austria, Bulgaaria, Gruusia, Türgi, Usbekistan, Aserbaidžaan ja Austraalia.

 „Viru Valge valmistamiseks on Liviko alati kasutanud ainult parimat toorainet. Enne Eesti toorainele üleminekut kasutas Liviko Viru Valge valmistamiseks Euroopa päritolu kõrgekvaliteedilist teraviljapiiritust. Eesti teraviljale üleminekul oli oluline säilitada Viru Valgele iseloomulik pehme ja neutraalne maitse ning aroom, rääkimata tooraine kvaliteedist,“ tutvustas AS Liviko labori juhataja Velve Tagger.

 „Väga kvaliteetset toodet saab valmistada ainult väga suure tähelepanu ja nõudlikkusega ning Viru Valge kodumaisus tuli saavutada suurepäraseid kvaliteedinäitajaid säilitades. Viru Valge valmistamiseks kasutatava piirituse standard on oluliselt kõrgem EL-i standardist,“ seletas Velve Tagger.

 Viru Valge tootmiseks sobiv piiritus peab olema täiesti vaba metanoolist ja estritest. Viru Valgeks sobivas piirituses peab aldehüüde olema viis korda vähem kui EL-i nõuetes ja puskariõlisid alla poole ELi standardis lubatust.

AS Liviko alustas üleminekut Eesti teraviljast Viru Valge tootmisele 2013. aasta oktoobrist ja nüüdseks on kogu Viru Valge tootmine Eesti viljast valmistatud piiritusele üle läinud. Ka praegu poodides müüdav ilma Eesti teravilja kleebiseta Viru Valge viin on suure tõenäosusega valmistatud juba Eestis kasvanud viljast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960