Autor: Marta Jaakson • 22. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olerexi omanik hakkab leiba küpsetama

Tartus Pere leivatööstuses rentnikuna tegutsenud Linerel OÜ lõpetas päevapealt tootmise ja tunnistas end pankrotis olevaks. Ootamatu lõpp annab nüüd võimaluse tehase omanikule, kütuseärimees Andres Linnasele ise leiba küpsetama hakata.

2012. aastal, kui Rein Kilgi Pere leivatööstus pankrotti läks, ostis leivatehase koos seadmetega Olerexi omanikuna tuntud Andres Linnas. Vahetult enne seda, kui Linnas pankrotipesast leivatehase ostis, sõlmis eelmine omanik Pere Pagarid OÜ rendilepingu ettevõttega Linerel. Selle lepingu alusel võinuks Linerel hooneid ja seadmeid kasutada kümme aastat.

Linereli omanikud on avalikkusele vähetuntud Tõnis Väli ja Marika Metsaäär. Eelmisel nädalal esitasid nad Tartu maakohtule pankrotiavalduse. Maakohtu pressiesindaja Krista Tamm kinnitas, et 17. jaanuaril jõudis avaldus nendeni.

Linnas kinnitas, et nii tema kui ka pankrotihaldur Indrek Lepsoo ei ole Linereliga sõlmitud lepingut kunagi tunnistanud ning sel teemal on ka kohtuvaidlus maha peetud. Vaidlus päädis eelmise aasta lõpus kohtuliku kompromissiga, kus Linerel lubas tänavu märtsi alguseks tootmispinna vabastada.

Linereli üks omanikke Marika Metsaäär ütles selle nädala esmaspäeval, et vastab Äripäeva küsimustele koos ettevõtte juhi Tõnis Väliga, ent seni ei ole nad midagi kommenteerinud. Samuti ei vasta kumbki ka mobiiltelefonile.

Viimase aasta jooksul ei lubanud rentnik Linerel hoonete omanikku ruumidesse, isegi territooriumile pääses omanik Linnas vaid mõne korra.

Praegu tegeleb kütuseärimehena tuntud Linnas sellega, et taastada tootmine. Plaan leivatehas tööle panna oli tal juba seda ostes, ent siiani on Linereli tõttu juba ligi aasta paus olnud. "Fakt jääb faktiks, tehas seiskus ja nüüd on hästi palju maksmata arveid hankijatele, energiavõrkudele ja paljudele teistele," märkis Linnas, kelle sõnul on rentnikud jätnud maksmata palju arveid. Ta lisas, et soovib tehase võimalikult kiiresti taaskäivitada ning õnneks on varasemad koostööpartnerid mõistvad. "Inimesed toetavad meid," lausus Linnas.

Kuna Linnas soovib alustada puhtalt lehelt, ei ole veel teada, millise kaubamärgiga ta välja tuleb. "Mõtteid ja variante on, Eesti Leib on kindlasti üks variante,"  märkis Linnas.

Eelmisel suvel olid pankrotis Pere ASi pagarid keerulises olukorras, kus rentnikfirma Linerel oli nõus nad palkama vaid siis, kui eelmise tööandja juurest lahkutakse omal soovil, saamata hüvitisi. Toona ütles üks Linereli omanikest Tõnis Väli Postimehele, et soovib alustada puhtalt lehelt ega ole nõus töötajaid üle võtma. Ta ähvardas, et kui töötajad Pere ASile lahkumisavaldust ei tee, lahkub ta firmaga Tartust või võtab uued töötajad.

Linnas aga märkis, et inimesed ei ole süüdi, et asjad niimoodi kulgenud on. "Nemad on oma tööd teinud aastaid korralikult ja kohusetundlikult ning meie huvi on kindlasti parimatega jätkata, ja ka nendega, kes seda ise tahavad," kinnitas Linnas.

Praegu ootab Linnas, et saaks hakata kokkuleppeid sõlmima nii töötajate kui ka koostööpartneritega. Eile nimetas Tartu maakohus Linerel OÜ ajutiseks pankrotihalduriks Einar Vallandi. Esimene kohtuistung pankrotiavalduse läbivaatamiseks peetakse 26. veebruaril.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960