Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algab Nabala looduskaitseala avalikustamisprotsess

Keskkonnaamet alustab Nabala looduskaitseala moodustamise avalikustamise protsessiga, mille eesmärgiks on erinevate huvigruppide põhjalik kaasamine. 

Nabala looduskaitseala moodustamise menetluse algatas keskkonnaminister 2013. aasta detsembris. Nüüd on kaitseala moodustamise tööjärg Keskkonnaameti käes, kes viib läbi avalikustamisprotsessi ning edastab seejärel maaomanike ja teiste huvirühmadega läbiarutatud eelnõu keskkonnaministeeriumile.

Eelmise aasta lõpul valminud ekspertiisis kinnitas professor Kalev Sepa juhitud töögrupp, et Nabala piirkonna kaitse alla võtmiseks on eeldused olemas. Nabala piirkonna väärtusteks on eelkõige sealne tundlik veerežiim, kaitsealused ja haruldased taime-, looma- ja linnuliikide elupaigad, allikad ja allikalised alad. Alal tervikuna on oluline tähtsus loodusliku mitmekesisuse säilimisel, kuid olemasolevad haraliasuvad kaitsealad, hoiualad ja püsielupaigad ei taga alal leiduvatele loodusväärtustele terviklikku kaitset.

2013. aasta viimased ja uue aasta esimesed nädalad on kulunud avalikkuse kaasamiskava koostamisele ja materjalide ettevalmistamisele. Nüüd ollakse nii kaugel, et peatselt antakse lehekuulutuste ja teadetetahvlite kaudu teada, kus ja millal loodava kaitseala moodustamise osas sõna sekka saab öelda. Kuna huvi Nabala looduskaitseala moodustamise vastu on suur, planeeritakse  avalikustamiseks tavapärasest rohkem aega.

Avalikustamise käigus töötatakse kaitse-eeskirja eelnõu esmalt läbi valdkondlikes töörühmades, seejärel saadetakse materjalid arvamuse avaldamiseks loodava kaitseala maaomanikele ning lõpuks võetakse avalikustamise tulemused kokku avalikul arutelul.

Valdkondlikud töörühmad moodustatakse eri huvirühmade (metsandus, liigikaitse jne) esindajatest. Töörühmades räägitakse läbi eeskirjaga kehtestatavad regulatsioonid ning tehakse ettepanekuid eelnõu muutmiseks, parandamiseks või täiendamiseks. Veebruari keskel korraldatakse ka avalikustamisprotsessi selgitav koosolek.

Töörühmade ettepanekute põhjal muudetakse vajadusel Nabala looduskaitseala eelnõu materjale ning saadetakse need seejärel tutvumiseks ning arvamuse avaldamiseks kõigile loodava kaitseala maaomanikele ning teistele otsestele huvigruppide esindajatele. Kõigil huvilistel on seejärel poolteist kuud aega materjalidega tutvuda ning oma arvamust avaldada.

Keskkonnaamet teeb laekunud avalduste põhjal otsused ning tutvustab neid avalikul arutelul.

Nabala looduskaitseala kaitse-eeskirja kinnitamiseni jõutakse eeldatavalt 2015. aasta aprillis.

Täiendav info Nabala looduskaitseala moodustamise kohta on SIIN.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960