30. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ettevõtjad rajavad Eestisse õlletehase

Kolm Soome ettevõtjat plaanivad rajada Eestisse õlletehase. Eestisse rajatava väiketootmise taga seisavad Pyry Hurula, Heikki Uotila ja Samu Heino ning ettevõtjate endi kinnitusel ei sündinud tootmise Eestisse kolimise otsus kergelt, vahendas Tööstusuudiste teemaveeb Soome majandusuudiste portaali Kauppalehti.fi.

Kogemustega mehed. Sori Brewing Finland Oy nimelise ettevõtte taga seisavad kolm alla 30aastast ettevõtjat, kellel on turunduse, ettevõtte finantsjuhtimise ja mikrobioloogia taust. Samuti on mehed tegutsenud aastaid õlleentusiastide ning -valmistajatena.

Kauppalehti andmetel seisab kolme noore ettevõtja Eestisse kolimine ees juba lähitulevikus ning õpivad mehed eesti keelt ja püüavad siinsel turul kontakte luua.

Sori Brewing Finland Oy teatas õlletehase rajamiseks kavandatud aktsiaemissioonist jaanuari keskel. Ühe nädalaga märgiti uue õlletootja aktsiaid enam kui 68 000 euro väärtuses, eesmärgiks on investeeringuid kaasata 600 000 euro ulatuses.

Ahvatlus õllesõpradele. Ettevõtte eestvedajate hinnangul meelitab tootmise avamine Soomest Eestisse ka kvaliteeti hindavaid õllegurmaane. Ettevõtte teatel on Eestiski viimase aasta jooksul sündinud mitu väiketootjat, mistõttu on aeg oma tootmise avamiseks soodne.

Soome ettevõtjate sõnul on nende eelistus, et tootmine asuks Tallinna kesklinna läheduses hea transpordiühendusega asukohas. “Koha puhul mängib veel rolli ruumide sobivus ja nende vastavus õlletootmise tehnilistele nõuetele, kuid me ise oleme armunud Põhja-Tallinna,” ütles üks ettevõtjatest.

Töödega on kavas alustada hiljemalt pärast suve ja õlletootmine peaks valmis olema kas selle aasta lõpus või 2015. aasta alguses, sõltudes litsentside saamise kiirusest. Ühe tootmispartii mahuks tuleb 2000 liitrit ning aastane tootmismaht peaks ulatuma 2 miljoni liitrini.

“Meie eesmärk on kiirelt kasvada. Näiteks Šoti väikeõlletootja BrewDog kasvas kuue aastaga kahe mehe firmast enam kui 200 töötajaga ettevõtteks. Seetõttu ootame huviga, milliseks kasvukeskkonnaks on Eesti meie pruulikojale. Kohe alustab meie tootmises tööd lisaks meile kolmele veel 2–3 eestlast,” rääkisid soomlased.

Elav ja iseloomuga õlu rikastab õllekultuuri. Saku õlletehase juht Margus Kastein tervitab Soome ettevõtjate plaani rajada Eestisse uus õlletehas.

“Saku õlletehas tervitab kõiki õllekultuuri elavdajaid ja ettevõtteid, kes õpetavad ja räägivad õllest kui heast tootest ja heast lahendusest ja heast joogist,” kommenteeris Kastein.

Kastein lisas, et Saku õlletehas ootab põnevusega, mida Sori Brewing Finland Oy õlleturule pakub. Kastein peab õlleturgu atraktiivseks kõigile tulijatele ja märkis, et eestlased armastavad õlut.

Käsitööõlle aktiivne turule tulek on tema sõnul üldine globaalne trend, mis on otsapidi jõudnud ka Eestisse.

A. Le Coq juht Tarmo Noop tervitab samuti soomlaste soovi laieneda Eesti turule. “Ma arvan, et see ainult rikastab Eesti õllekultuuri, mitte vastupidi,” ütles ta. Ta märkis, et kui käsitööõlle tegemist võtta ärina, siis paraku väikeste mahtudega rikkaks ei saa.

 

Kommentaar

Väiketootjad teevad revolutsiooni

Enn Parel, Õllekunsti OÜ juht

Eestis on hoogu sisse saamas mitmed väikeõlletootjad, mis tähistab omamoodi õllerevolutsiooni algust. 

Meie pruulikoda loodab oma uhiuue tootmise avada juba lähiajal. Jaanuari alguses saabusid USAst meie pruuliseadmed ning praegu ootame veel pudelite villimisliini ja etiketimasinat – siis on kogu sisseseade olemas.

Sori poistega oleme kohtunud, nad on täitsa tublid noored mehed ja ajavad õiget asja.

Mida rohkem väiketootjaid on, seda põnevam on õllemaastik ja seda enam avastavad inimesed, et õlu on midagi totaalselt erinevat sellest maitsetust masstoodangust, millega suurtootjad on turu üle ujutanud.

Autor: Raigo Neudorf, Marta Jaakson

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960