Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mahepõllundusele esitatavad nõuded võivad muutuda

Seoses mahetoetuse taotlejate kontrollimisel üles kerkinud probleemidega teeb Põllumajandusamet ettepaneku tõhustada mahetoetuste nõuete kontrolli vahendab Saarte Hääl.

Mitmes mahetootmise ettevõttes on põllumajandusameti andmetel põllud umbrohtunud või kasutatakse külvikorras nn vahekultuuri kasvatamist ilma korraliku agrotehnikata,põhjendusega, et tegemist on maade mustkesas hoidmisega.

 Ühe võimalusena olukorra lahendamiseks pakkus põllumajandusamet põllumajandusministeeriumile välja, et mahepõllumajanduse tootmise toetuse nõuetes tuleb sätestada mustkesa, vahekultuuride või haljaskultuuride mõiste.

Lisaks märgib põllumajandusamet, et mõnel pool on kontrollimisel olnud külvatud kultuuri raske tuvastada, kuna ei ole järgitud ettenähtud külvinorme. “On ka selliseid põldusid, kus inspektor läheb ja ei tuvasta põlluraamatusse märgitud kultuuri, kuigi põlluraamat näitab, et teatud kultuuri on külvatud,” rääkis Egon Palts.

 Olukorra parandamiseks võiks põllumajandusameti hinnangul kaaluda teatud kultuuridele agronoomiliste külvinormide sätestamist. “Loomulikult peaks põllukultuur olema ka nähtav, aga kuskil pole sätestatud, kui palju taimi pinna kohta peaks kasvama,” möönis Palts, kelle sõnul sõltub ju kasvatatavast kultuurist toetuse määr, millega ühe või teise põllu toodangut toetatakse. Mahepõllumajanduses riiklikku järelevalvet teostav põllumajandusamet tõi ka välja, et loomade karjatamise toetuse kontrollimisel on tekkinud probleem maheloomade viimisega teise maheloomakasvatuse ettevõttesse pärast kontrollimist, mille tagajärjeks võib olla osa loomade puhul kahekordne toetuse maksmine. Põllumajandusamet tegi ettepaneku sätestada tähtaeg, millise kuupäeva seisuga peavad loomad olema kantud PRIA põllumajandusloomade registrisse ja asuma ettevõttes.

Täispikka Ain Lemberi artiklit loe SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960